Ne așteaptă o nouă iarnă grea. Răceală, gripă sau Covid? Cum le vom putea deosebi

Experții spun că nu ar trebui să intrăm în panică, potrivit USA Today. Medicii subliniază că trebuie luate măsuri de precauție, cum ar fi vaccinarea și purtarea măștilor în interior, pentru ca toată lumea să fie în siguranță. Experții în sănătate mintală vorbesc, de asemenea, de necesitatea găsirii unor modalități de auto-liniștire în sezonul în care răceala și gripa se răspândesc.

Mintea noastră poate crea pe cel mai rău scenariu posibil

„A te îmbolnăvi acum poate fi ceva foarte îngrijorător”, spune dr. Kathryn Smerling, psihoterapeut din New York. „Simptomele gripei sunt foarte asemănătoare cu cele ale COVID, iar mintea noastră poate crea acum cel mai rău scenariu posibil… Există necunoscutul. Iar necunoscutul este întotdeauna ceva înfricoșător”, explică ea.

„Primii pași pe care ar trebui să-i facă toată lumea sunt destul de evidenți, și anume trebuie să vă imunizați împotriva COVID și să vă faceți și vaccinul antigripal”, spune dr. Chris Beyrer, epidemiolog la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg. El observă că „oamenii au motive să fie îngrijorați”, de aceea ar trebui să continue să poarte masca și să apeleze la asistență medicală în caz de dificultăți de respirație.

Nu intrați în panică, dar nici nu ignorați pandemia

Anul trecut, în SUA, cazurile de gripă au atins cele mai scăzute cifre de când CDC a început să le înregistreze, în 1997. Beyrer afirmă că „măsurile de prevenție luate iarna trecută, când nu exista vaccinul” – carantina, purtarea măștii și distanțarea socială, au jucat un rol esențial în scăderea cazurilor de gripă.

Vaccinarea copiilor cu vârsta intre 5-11 ani va face o mare diferență

Anul acesta, vaccinurile și obligativitatea purtării măștii au îmbunătățit clar situația, dar expertul observă că nu a fost vaccinată încă suficientă populație pentru a declara America în afara pericolului. Decizia vaccinării copiilor cu vârsta între 5-11 ani „va face o mare diferență”, adaugă el.

„Nu am ieșit din această pandemie. Încurajăm cu tărie oamenii care pot sta acasă să stea acasă”, adaugă Beyrer. „Evident, este bine să știi dacă ai gripă. Și este foarte important să știi dacă ai COVID”, subliniază el.

Nu ajută la nimic să intrați în panică. Faceți imediat un test Covid!

Epidemiologul spune că cel mai important lucru, când începem să ne simțim rău, ar fi să facem imediat un test Covid pentru a ne liniști.

”Dacă v-ați luat măsurile de precauție necesare, există șanse mari să fie doar o răceală sau o gripă. Și nu ajută la nimic să intrați în panică înainte de a cunoaște rezultatele”, spune Beyer. El consideră că pandemia va ajunge, în cele din urmă, să fie ținută sub control. Estimările actuale arată că s-ar putea întâmpla „în 2022 sau 2023”, după ce majoritatea lumii va fi vaccinată, afirmă el.