Analiștii sunt de părere că scenariul din Georgia când Occidentul nu a avut curaj să intervină militar se va repeta în curând. Mai exact, potrivit acestora Rusia va intra în Donbas, Ucraina în următoarea perioadă.

În acest context, Turcia ar putea avea un rol extrem de important, iar președintele Erdoğan va fi cel care va veni cu soluția.

”Rolul preşedintelui Erdoğan în soluţionarea acestei crize va fi unul istoric. Şi Rusia va accepta, ba chiar această versiune îi va conveni pentru că SUA nu vor mai deţine controlul asupra situaţiei.”, spune o analistă citată de Sabah.

Totodată, potrivit sursei citate, venirea la putere a lui Joe Biden și eforturile sale de resuscitare a Războiului Rece, s-au reflectat imediat şi în relaţiile dintre Turcia şi Rusia.

În același timp, decizia de a limita până la începutul lunii iunie zborurile către Turcia, a bulversat Rusia, iar reprezentanții agenţiilor de turism aşteaptă anularea imediată a acestei decizii pentru că Turcia este ţara pe care ruşii o preferă cel mai mult pentru a-şi petrece vacanţele.

Conflict major între Turcia și Rusia?

Ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, are și el o părere în acest context. Potrivit acestuia, între turcia și rusia există un conflict, iar pandemia a influențat și mai mare acest lucru, în contextul în care Rusia a decis să limiteze zborurile către Turcia.

Totodată, Çavuşoğlu a mai precizat că decizia va avea efecte negative şi a adăugat că se vor face toate eforturile necesare pentru remedierea situației.

“Lucrăm pentru reluarea zborurilor”, a spus acesta. Totuși, în urmă cu o săptămână, ministrul de externe al Rusiei a avertizat ţările care sunt parte în conflictul dintre Rusia şi Ucraina, amintind şi Turcia printre aceste ţări.

Astfel, sursa citată subliniază faptul că printre toate aceste evoluţii, tensiunea dintre Ucraina şi Rusia escaladează, iar în legătură cu această problemă, analista Sevil Nuriyeva İsmayılov a prezentat următorul tablou în cadrul unui program al canalului tv Star şi a încercat să răspundă la întrebarea “Va intra Rusia în Donbas?”.

Mai exact, aceasta susține că acest lucru se va întâmpla, iar totul a pornit de la afirmațiile făcute liderul american Joe Biden, acesta fiind cel care a declanșat o nouă criză, pri intermediul Ucrainei.

“Bineînţeles că vorbesc despre o intrare efectivă. Biden şi echipa lui au reuşit să declanşeze o nouă criză prin intermediul Ucrainei. De altfel transmisese mesajul acestei crize atunci când l-a numit pe Putin “criminal”. Acest proces ne aminteşte în mod clar de perioada crizei dintre Georgia şi Rusia.

Rolul lui Erdogan

“În cele din urmă a fost vorba despre o ocupare efectivă de către Rusia, iar alianţa occidentală a sprjinit Georgia în mod deschis. Însă atunci când a fost vorba despre opţiunea militară, niciun stat occidental nu s-a arătat dispus să lupte, am văzut asta prin tot ce s-a întâmplat până acum”, a mai spus aceasta.

În acest context, sursa citată menționează că Turcia are o contribuție importantă, atât din punct de vedere al securității, dar și al păcii, iar rolul președintelui turc va fi unul ”istoric”.

“În această situaţie, contribuţia Turciei pentru securitate şi pace are pe zi ce trece şi mai mult înţeles. Rolul preşedintelui Erdoğan în soluţionarea acestei crize va fi unul istoric. Şi Rusia va accepta, ba chiar această versiune îi va conveni pentru că SUA nu vor mai deţine controlul asupra situaţiei. Formatul acestui proces va fi stabilit de modul în care SUA vor configura acest proces. Iar calea pe care o va urma Ucraina şi cât se va conforma presiunilor americane va influenţa, mult, foarte mult evoluţiile din regiunea Mării Negre”, a adăugat analista.