Potrivit informațiilor transmise de persoane puse la curent cu demersurile, Administrația Biden urmează să anunțe joi îndelung așteptatele măsuri împotriva Rusiei, inclusiv dure sancțiuni financiare pentru piratarea unor rețele guvernamentale și private, dar și pentru o serie de alte operațiuni, scrie New York Times. 

Potrivit declarațiilor unor oficiali americani și ale altor persoane la curent cu subiectul, sancțiunile se vor număra printre pașii ‘văzuți și nevăzuți’ făcuți ca ripostă la operațiunea de piratare cunoscută sub numele de SolarWinds, la raportul CIA potrivit căruia Rusia s-ar fi oferit să-i plătească pe militanții din Afganistan și la eforturile de un an ale Rusiei de a se amesteca în alegerile din Statele Unite.

Printre măsuri se va număra și expulzarea unui număr limitat de diplomați, la fel cum a făcut și Administrația Obama ca reacție la eforturile rușilor din urmă cu cinci ani, depuse pentru a influența alegerile. Dar nu se știe dacă acest set de acțiuni se va dovedi suficient ca să convingă Rusia să renunțe la piratare, la eforturile de a-și exercita influența sau la amenințările la adresa unor țări europene.

Sancțiunile ar fi menite să depășească eforturile anterioare de a pedepsi Rusia pentru amestecul în alegeri, urmând să vizeze datoriile suverane, după cum afirmă niște oameni la curent cu problema. Oficialii administrației sunt hotărâți să elaboreze un plan de ripostă care să coste scump Moscova, având în vedere că multe alte sancțiuni anterioare au fost eludate.

“Nu va fi vorba doar de niște simple sancțiuni”, a declarat, în februarie, Jake Sullivan, consilierul președintelui pentru probleme de securitate națională. El a spus că noul set va include “o serie de pârghii văzute și nevăzute”, deși administrația nu s-a putut pune de acord în privința numărului de măsuri care ar trebui dat publicității.

SUA apelează la noi metode

Restricțiile cu privire la datoriile suverane afectează capacitatea unei țări de a mai putea beneficia de titluri în dolari, creditorii temându-se că ar putea fi excluși de pe piețele financiare americane. Statele Unite au apelat la metode similare şi pentru alte țări, cum ar fi împotriva Iranului.

În ultimele săptămâni, prețurile titlurilor rusești au fost fluctuante dată fiind eventualitatea sancțiunilor. Rusia are datorii destul de puține, iar asta ar face-o mai puțin vulnerabilă în fața unei asemenea tactici. Iar economia țării ar avea de câștigat în eventualitatea majorării prețurilor petrolului.

Cu toate astea, orice sancțiuni mai substanțiale asupra sectorului financiar rusesc ar însemna o semnificativă creștere a prețului pe care Statele Unite vor ca Moscova să îl plătească. O parte a temerilor administrației au fost legate de ipoteza în care partea rusă ar putea riposta apelând la ‘ușile din dos’ pe care le-a implantat în sistemele americane.

Oficialii au recunoscut că nu știu dacă pirateria celor de la SolarWinds – prin care hackerii ruși au reușit să pătrundă în rețeaua coordonatoare de software folosită de mii de instituții guvernamentale și de firme private –  a deschis și o cale de contraatac.

Deși Administrația Biden nu a furnizat nicio nouă informație despre suspecți, ea a publicat, totuși, un raport pe tema amestecului Rusiei în alegeri. În raport se spunea că Putin a autorizat eforturi susținute ca să prejudicieze candidatura lui Biden la alegerile din 2020, inclusiv prin operațiuni sub acoperire pentru a influența niște persoane apropiate președintelui Donald J. Trump.

Raportul constată totodată că Rusia nu a încercat să pirateze sistemele de votare sau să schimbe procentele, dar a depus eforturi ca să schimbe opiniile populației.

Piratarea coordonată de serviciul rus de informații externe (S.V.R.) a fost descoperită în luna decembrie de FireEye, o firmă privată, dar ea dura deja de luni de zile, penetrând nouă instituții federale, subtilizând mesajele de email ale unor înalți oficiali și alte informații.

Pirateria rusească a profitat de vulnerabilitatea unor componente de software folosite în mod obișnuit. Alterând acest gen de software, agenții ruși au creat puncte vulnerabile în mii de computere din lume.

Așa-zisele măsuri nevăzute împotriva Rusiei, cum ar fi operațiunile informatice împotriva agenților ruși care au coordonat pirateria celor de la SolarWinds, nu ar urma să devină publice. Totuși, oficialii își vor anunța eforturile de a iniția operațiuni informatice de amploare împreună cu aliații, acestea fiind menite să le sporească partenerilor capacitatea de detectare și reacție în fața intruziunilor rusești.

Statele Unite și aliații lor sunt totodată îngrijorați de comasarea trupelor rusești în vecinătatea Ucrainei. Miercuri, directorul CIA, William J. Burns, a avertizat Senatul că operațiunea de comasare cuprinde suficiente trupe în eventualitatea unei invazii. Dar Burns afirmă că oficialii nu știu încă sigur dacă Rusia încearcă doar să transmită un semnal sau se pregătește pentru o intervenție militară.