Opozantul rus Aleksei Navalnîi a reafirmat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat serviciilor de informaţii ruse să-l otrăvească cu Noviciok de teama ameninţării pe care o reprezenta pentru puterea rusă înainte de alegerile parlamentare de anul viitor, insistând că totul indică asupra faptului că preşedintele Rusiei ‘este obsedat de ideea otrăvirilor secrete’.

În primul său interviu video acordat unui cunoscut blogger rus pe YouTube de când a fost externat de la clinica Charite din Berlin, unde a fost tratat pentru otrăvirea cu agent neurotoxic din familia Noviciok, Navalnîi (44 de ani) a povestit timp de mai bine de două ore împreună cu soţia sa, Iulia, despre cum se recuperează.

”Totul va fi bine. Mă voi face bine”

‘Mâinile îmi tremură. Dacă beau apă dintr-o sticlă este un adevărat spectacol. Dar cu fiecare zi sunt mai bine. Lucrez cu un fizioterapeut. Astăzi a început să mă înveţe să jonglez, astfel că peste un timp veţi vedea că pot chiar şi jongla, că pot merge pe o roată sau că scot un iepure din pălărie’, a glumit el.

‘Trebuie să fac o mulţime de exerciţii atât pe partea stângă, cât şi pe cea dreaptă pentru ca creierul să ştie ce să facă. Dar totul va fi bine. Mă voi face bine’, a asigurat Navalnîi, una din personalităţile marcante ale opoziţiei extraparlamentare ruse, în interviul acordat celebrului blogger rus Iuri Dud, care l-a postat marţi pe YouTube.

Navalnîi, unul dintre cei mai vocali critici ai Kremlinului, s-a simţit rău la bordul avionului care îl aducea acasă, la Moscova, de la Tomsk (oraş în Siberia) la 22 august, ceea ce a determinat echipajul său aterizeze de urgenţă la Omsk (alt oraş siberian), unde opozantul rus a fost spitalizat în comă, după care a fost transferat la cererea familiei sale la un spital din Berlin, unde a reuşit să se recupereze.

”Putin a dat ordinul”

În interviu, el a spus între altele că medicii ruşi au încercat să tergiverseze evacuarea sa în Germania în speranţa că toate urmele acestei substanţe dezvoltate de armata sovietică în anii 1970 şi 1980 vor fi dispărut din corpul său.

Guvernul german a concluzionat după un test efectuat într-un laborator al armatei că opozantul rus a fost otrăvit cu Noviciok, dar autorităţile ruse neagă orice implicare. Alte două teste efectuate de laboratoare din Franţa şi Suedia au ajuns la aceeaşi concluzie.

La fel ca în primul său interviu acordat revistei Der Spiegel, Navalnîi l-a acuzat din nou pe preşedintele Rusiei,Vladimir Putin, că s-ar afla în spatele otrăvirii sale, acuzaţie pe care Kremlinul a calificat-o deja drept ‘jignitoare şi inacceptabilă’.

‘Chiar crezi într-adevăr că Putin a dat ordinul?’, l-a întrebat bloggerul în timpul acestui chat. Navalnîi, care arăta fizic mult mai bine şi al cărui interviu cu Dud a strâns deja aproape o jumătate de milion de vizualizări pe YouTube, a răspuns: ‘Nu văd nicio altă situaţie. Dacă mă întrebaţi de ce, am un răspuns: pentru că în ultimii doi ani întregul nostru sistem a fost supus unei presiuni fără precedent’.

”Novichok este o armă chimică binară”

‘Ştiţi că au fost raiduri, conturile bancare ale oamenilor noştri au fost îngheţate. Versiunea mea este că aceasta a fost făcută de către agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) sau de cei de la SVR (Serviciul de Informaţii Externe) la ordinele directe ale Putin, fără nicio îndoială’, a declarat Aleksei Navalnîi.

El a spus că otrăvirea sa ar putea avea legătură cu alegerile pentru Duma de Stat (camera inferioară) de anul viitor.

‘Totul indică faptul că Putin este obsedat de ideea otrăvirilor secrete’, a insistat Navalnîi, adăugând că, logic, nu există nicio înregistrare video care să arate cum ‘Putin bate din picioare şi ţipă: Omorâţi-l, el jigneşte Rusia Unită şi vorbeşte despre banii mei!’, dar un ansamblu de factori indică asupra acestui fapt.

În acest sens, opozantul subliniază că Novichok este o armă chimică binară care ‘nu poate fi cumpărată la supermarket’, amintind că Ministerul Sănătăţii rus trimisese un grup de medici la Omsk ‘pentru a spune că el nu poate fi transferat în Germania’.

În plus, Navalnîi a subliniat ‘minciunile personale fantastice’ ale lui Putin, când ar fi sugerat într-o conversaţie cu preşedintele francez Emmanuel Macron că opozantul s-ar fi otrăvit singur, aşa cum a relatat ziarul Le Monde, citând surse confidenţiale.

Cazul Navalnîi a provocat tensionarea şi mai mult a relaţiilor dintre Occident şi Rusia, Germania apreciind în weekend că Uniunea Europeană nu are altă opţiune decât să instituie noi sancţiuni împotriva Moscovei.