S-a semnat un acord de 14 luni

SUA şi insurgenţii talibani au semnat sâmbătă, la Doha, un acord care prevede o perioadă de 14 luni pentru retragerea deplină a forţelor internaţionale din Afganistan şi eliberarea a 5.000 de prizonieri talibani în schimbul celor 1.000 de membri ai forţelor afgane deţinuţi de rebeli.

Talibanii au anunţat încă de luni că pun capăt armistiţiului parţial şi că vor ataca din nou forţele guvernului de la Kabul.

Intenția de a reduce numărul militarilor din Afganistan a fost anunțată de sâmbătă

Alianţa şi-a anunţat încă de sâmbătă intenţia de a-şi reduce prezenţa în Afganistan, fără însă a avansa cifre. ”Drumul către pace va fi lung şi greu şi de aceea tot ce facem în Afganistan va fi bazat pe condiţii”, afirmat Stoltenberg la Bruxelles.

”Trebuie să vedem că talibanii îşi respectă angajamentele asumate în acord”, a subliniat el.

Ce naționalități au militarii

Aproximativ jumătate dintre cei 4.000 de militari NATO care vor părăsi Afganistanul vor fi americani, iar restul din alte ţări, a explicat Jens Stoltenberg.

NATO este prezentă în Afganistan începând din 2001. Actuala sa misiune, lansată în 2015, implică instruirea şi finanţarea forţelor de securitate afgane, fără a include operaţiuni de luptă, scrie Agerpres.