De asemenea, utilajele suplimentare mobilizate în ultimele zile, din cadrul direcţiilor regionale ale CNAIR, Braşov, Iaşi, Timişoara, Craiova şi Cluj-Napoca, sunt deja în dispozitiv în zonele vizate de avertizările meteorologice, pregătite să intervină. 

"Pentru cele 7 judeţe ce se vor afla sub Cod portocaliu sunt mobilizate 491 de autoutilaje, 14.648 tone de sare şi 3.500 tone de nisip. În plus, utilajele CNAIR sunt la dispoziţia autorităţilor responsabile de gestionarea situaţiilor de urgenţă pentru intervenţiile ce au ca scop salvarea de vieţi omeneşti", se arată în comunicat. 

Potrivit sursei citate, pe sectorul feroviar, la nivel naţional, pe toată perioada avertizărilor meteo, se vor introduce 560 de locomotive diesel în locul celor cu tracţiune electrică. Personalul CFR mobilizat este de 960 de angajaţi, iar mijloacele de intervenţie, repartizate pe regionale conţin: 8 pluguri şi 189 de drezine şi utilaje multifuncţionale. 

"Fac apel la cetăţeni, să nu plece la drum în zonele afectate, decât în cazuri de extremă necesitate şi să consulte actualizările on-line ale Comandamentului Central de Iarnă din cadrul Ministerului Transporturilor şi harta interactivă cu situaţia drumurilor şi a trenurilor în timp real sau să apeleze numerele de telefon puse la dispoziţie pentru o informare corectă asupra infrastructurii de transport. Prioritatea noastră rămâne siguranţa tuturor participanţilor la trafic şi a călătorilor", a declarat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. 

MT a adoptat o serie de măsuri de prevenţie pentru realizarea circulaţiei în condiţii de siguranţă pe sectoarele rutier şi feroviar, având în vedere avertizările meteorologice din următoarea perioadă. 

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în intervalul 10 ianuarie, ora 22:00 – 11 ianuarie, ora 8:00, în judeţele Constanţa şi Tulcea, va fi în vigoare un Cod portocaliu de viscol şi polei. În perioada menţionată, vântul va sufla cu rafale de 70 – 80 kilometri/oră şi se vor semnala ninsori puternic viscolite, dar şi precipitaţii mixte ce vor depune polei. 

De asemenea, în perioada 10 ianuarie, ora 23:00 – 11 ianuarie, ora 15:00, alte şase judeţe din zona Moldovei vor fi sub Cod portocaliu de ninsori şi viscol. Astfel, în noaptea de marţi spre miercuri (10/11 ianuarie) şi în prima parte a zilei de miercuri (11 ianuarie), în judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Buzău şi Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, viteza vântului va atinge 70 – 80 km/h, troienind zăpada şi reducând vizibilitatea sub 50 de metri. 

Pe de altă parte, începând din seara zilei de marţi, ora 21:00, şi până miercuri, ora 21:00, va fi în vigoare un Cod galben de fenomene meteo extreme. În intervalul respectiv, aria ninsorilor se va extinde dinspre extremitatea sud-estică şi va cuprinde treptat jumătatea de est a ţării. În cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, în zona Carpaţilor de Curbură şi, temporar, în Dobrogea, vor fi ninsori moderate cantitativ, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50 – 60 km/h, viscolind şi spulberând zăpada. 

Judeţele avertizate cu Cod galben sunt: Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman şi Capitala. 

AGERPRES