În cazul lor există însă semne de avertizare care ar trebui să dea gândit apropiaților.

Aproximativ 47.500 de americani și-au luat viața în 2019, făcând din sinucidere a-10-a cauză de deces din țară. Ratele sinuciderilor din SUA au crescut cu 33% în ultimul deceniu.

Și mai îngrijorător este faptul că tentativele de sinucidere și sinuciderile în rândul tinerilor americani (cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani) sunt în creștere.

Adolescenții prezintă o probabilitate mai mare de a dezvolta o psihopatologie, considerată un factor de risc major al sinuciderii. Deși tentativele de sinucidere sunt mai des întâlnite în rândul fetelor, actul suicidar este mai comun băieților.

Amenințări cu sinuciderea, depresie, furie

Potrivit The Jason Foundation, o organizație nonprofit dedicată opririi sinuciderii tinerilor, de multe ori, tinerii prezintă semne de avertizare clare înainte de a încerca să-și ia viața.

Acestea includ amenințări cu sinuciderea, depresia, furia sau iritabilitatea crescută.

Preocupări legate de moarte

Există și alte semne care trebuie să dea de gândit, precum lipsa de interes, schimbări bruște ale aspectului, scăderea poftei de mâncare, diminuarea performanței academice, creşterea consumului de alcool sau droguri, modificarea rutinei zilnice, inclusiv obiceiurile legate de alimentaţie sau somn sau preocupări legate de moarte.

Printre posibilele cauze ale tendințelor suicidare la tineri se regăsesc lipsa de comunicare cu profesorii şi colegii de clasă, creşterea consumului de substanţe, dar şi anxietatea provocată de problemele financiare ale familiei.

Sursa foto: Dreamstime