Lovitură cruntă pentru Vaida! Amendă uriașă pentru Acces Direct

Decizia luată de CNA vine pe fondul unor ediții controversate ale emisiunii. Una dintre ele este ediția când cei aflați pe platoul de filmare nu au luat în serios amenințările pe care o femeie le primea. La vremea respectivă, Sorin Ovidiu Bălan declara ”așa se iubesc ei”. Câteva luni mai târziu, femeia amenințată a fost găsită fără suflare, notează paginademedia.ro.

O altă ediție controversată este cea în care o femeie era încurajată să își lase soțul violent să își vadă copiii. Femeia a făcut acest lucru și a sfârșit prin a fi bătută de față cu aceștia.

Pentru aceste două ediții, emisiunea Acces Direct a primit o amendă în valoare de 30.000 de euro.

Ce spune CNA

Mircea Toma, unul dintre membrii CNA, a precizat că ceea ce se întâmplă în emisiune se poate numi complicitate și instigare la crimă.

Acesta a mai spus că formatul emisiunii exploatează tot ce este senzațional și că modelul emisiunii poate fi urmat de mulți români.

„Noi nu putem vorbi despre o relaţie de cauzalitate între ceea ce se s-a întâmplat în emisiuni, putem vorbi de complicitate şi instigare la crimă. E ca şi cum noi asistăm la spânzurătoare. Ce se întâmplă în emisiune este valorificarea unor stereotipuri care duc la moarte.

Tot formatul emisiunii este să exploateze tot ce este din senzaţional. Ameninţarea cu moartea e faptă penală, se petrece în studio. Modelul acestei emisiuni poate fi urmat de mai mulţi oameni din ţară.”, spune Mircea Toma.

Violența domestică, tratată fără seriozitate

Nu este prima amendă pe care emisiunea Acces Direct o primește. În perioada în care ”serialul Vulpița” era difuzat, emisiunea a primit o amendă de 150.000 de lei.

Președintele CNA, Cristina Pocora, a comentat și ea cele întâmplate în emisiune și spune că violența domestică este tratată cu indiferență.

„Nu trataţi deloc serios şi responsabil acest fenomen al violenţei domestice. Invitaţii iau totul în râs, ba mai mult era sfătuit domnul agresor cum să facă, cum să procedeze, deşi s-au prezentat fotografii cu femeia agresată, cu vânătăi. Cumva, ea a fost privită cu scepticism. Toată construcţia emisiunii nu a făcut decât să facă să dea vina pe victimă. Au fost 17 reclamaţii pentru această ediţie. La celălalt caz au fost 112 reclamaţii!

Totul e o glumă. Sunt personaje, e iubire. Şi ajungem în situaţia în care o femeie şi copilul ei ajung victime şi apoi asistăm la un monolog în care toată lumea e vinovată, doar că noi la televizor întărim un stereotip că violenţa e din dragoste.”, spune președintele CNA.