Realitatea Plus, amendată cu 10.000 de lei de către CNA

Consiliul Național al Audiovizualului a impus o amendă de 10.000 de lei postului Realitatea Plus în ziua de marți, pentru încălcarea legislației audiovizuale referitoare la informare corectă, imparțialitate și echilibru prin promovarea unor poziții care ar putea submina încrederea în Ucraina și ucraineni.

În anul 2023, Realitatea Plus s-a numărat printre cele trei televiziuni cu cele mai multe sancțiuni în România, conform raportului emis de CNA.

Conform unui comunicat emis marți, Consiliul Național al Audiovizualului s-a întrunit în ședință publică pentru a analiza rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate în urma sesizărilor primite.

Consiliul a decis să impună o amendă de 10.000 de lei postului Realitatea Plus pentru edițiile din 20, 21, 25 și 31 ianuarie ale emisiunii „Caravana România Suverană”, moderată de Alexandra Păcuraru, în care au fost încălcate prevederile articolului 47 alineatul (3) și ale articolului 66 din Codul de Reglementare a Conținutului Audiovizual. Propunerea de sancționare a fost inițiată de Mircea Toma, membru al CNA.

CNA
Sediul CNA / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Mircea Toma, un membru al CNA, a fost cel care a propus aplicarea sancțiunii.

„Există, clar, o preocupare a unor entităţi, fie instituţii, fie persoane din România, care lucrează pentru subminarea încrederii în Ucraina, ucraineni. Deci, Ucraina este subiect de discreditare, pentru că ea alimentează motivaţia implicării României în sprijinirea Ucrainei, ceea ce produce deranj Moscovei.

În acest context, dincolo de faptul că este un subiect politic şi că e război informaţional şi că asta subminează, de fapt, capacitatea de apărare a României – nu intru în această discuţie care este mult prea ambiţioasă şi greu de argumentat repede – ci pur şi simplu de daunele pe care poate o asemenea campanie să le aducă unei minorităţi prezente în România”, a declarat el.

Potrivit lui Mircea Toma, „ucrainenii refugiaţi în România riscă să fie ţinta unor discriminări din cauza acestei campanii”.

„Refugiaţii nu vin aici de plăcere. Ei vin pentru că nu pot să trăiască în ţara lor şi nu au găsit locuri mai bune în Germania, în Franţa şi în Italia şi unde mai sunt. Au trecut prin România 1.500.000, au rămas 70.000. Ăştia 70.000 nu au condiţii bune.

Cei care sunt preocupaţi să îi expună că sunt de fapt beneficiarii unui regim preferenţial nu fac decât să ne clădească atitudini ostile faţă de oameni care au, de fapt, nevoie de ajutor”, a spus acesta.

Somație publică pentru Global News

De asemenea, CNA a emis o somație publică către postul Global News România pentru neconformitatea cu dispozițiile articolului 64 alineatul (1) literele a) și b) din Codul audiovizualului în timpul difuzării emisiunii „Starea de veghe” din 30 ianuarie.

Această decizie a fost luată în urma afirmațiilor făcute referitoare la „vaccinul Covid”, considerat că ar putea produce efecte grave asupra sănătății, inclusiv cauzarea unei „crime perfecte”, afectând diferite organe ale corpului la diferite perioade după administrare.

Potrivit Art. 47 – (3) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, „sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/ comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice”.