În cadrul conferinței Globsec 2021 privind securitatea în Europa centrală, desfăşurată joi la Bratislava, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a atras atenţia asupra ascensiunii Chinei ca fiind „unul din cele mai importante evenimente din istoria omenirii”, informează TASR.

Potrivit acestuia, lucrurile nu s-au întâmplat în ultimii ani ci în ultimele 5 secole, timp în care Occidentul a început să domine întreaga lume.  „Nu este vorba doar de ultimele câteva decenii, cred că este vorba de ultimele cinci secole, de când Occidentul a început să domine lumea”, a spus Geoană.

Totodată, el a mai subliniat faptul că NATO trebuie să mențină progresul tehnologic prin investiții atât militare cât și de securitate, pentru a-și putea menține superioritatea.

„De aceea este important ca noi, în NATO, să menţinem progresul tehnologic – prin investiţii şi introducerea de tehnologii militare şi de securitate -, ceea ce este vital pentru a ne menţine superioritatea”, a subliniat el.

Atitudinea NATO față de China și Rusia

În același timp, secretarul general adjunct al NATO a mai adăugat că definiția securității a fost extinsă pentru a cuprinde efectele asupra securităţii ale schimbărilor climatice şi ameninţărilor cibernetice. El a mai adăugat că în această ultimă privinţă Alianţa nord-atlantică a decis să adopte noi măsuri pentru a contracara activităţile informatice ale Chinei şi Rusiei.

În ceea ce privește situația la nivel mondial, Mircea Geoană susține că aceasta „devine o scenă de competiţie globală tot mai intensă” şi China a devenit un competitor mai puternic pe piaţa materiilor prime şi a microcipurilor.

În cadrul conferinței, Mircea Geoană a convenit pe de altă parte cu Maros Sefcovic (Slovacia), vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale, că atât Uniunea Europeană, cât şi NATO trebuie să ia atitudine în susţinerea democraţiei, „piatra de temelie a viitorului nostru, aflată sub presiune din partea regimurilor autoritare”.

„Trebuie să ne implicăm şi să luptăm şi să câştigăm această luptă. Nu ne permitem luxul de a ignora semnele a ceea ce vine”, a atenţionat secretarul general adjunct al NATO.