Războiul din Israel nu se va încheia curând

Războiul din Israel. Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a recunoscut că există riscul de escaladare al conflictului militar din Orientul Mijlociu.

Potrivit spuselor sale, războiul din Israel nu va fi de scurtă durată, ci va continua să influențeze stabilitatea politică și securitatea, generând costuri economice semnificative.

Conform spuselor sale, atacurile militare din Marea Roșie au un impact direct asupra României și a altor state din Europa și nu numai.

„Ce se întâmplă cu atacurile din zona Mării Roșii are un impact direct pe strada din București, din Berlin, din Paris, din Chicago, din New Delhi, de peste tot”, a afirmat Mircea Geoană.

Există o relație directă între insecuritate, instabilitate și prețul economic, iar oamenii cu venituri mici și venituri medii plătesc întotdeauna acest preț.

Din punctul lui de vedere, există riscul ca inflația să nu mai poată fi redusă la cifre rezonabile, iar sectorul combustibilului ar putea să se confrunte cu probleme socio-economice.

„Astăzi putem spune că există un risc de escaladare real în Orientul Mijlociu. Este un lucru preocupant.

Asta nu e o chestiune care se termină într-un an, șase luni sau cu niște alegeri într-o țară sau în alta, pentru că, pe fond, dezechilibrul global de putere, deglobalizarea care se întâmplă prin rescrierea lanțurilor de valoare, aprovizionărilor, probleme de securitate, de tehnologie, vom face ca perioada următoare să fie instabilă politic și securitar și costisitoare economic și financiar”, a zis el într-o intervenție TV.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO
SURSA FOTO: Inquam Photos, Ovidiu Micsik

În curând, va avea loc cel mai mare exercițiu militar din anul 1988 încoace

Conform lui, ar putea apărea nemulțumiri sociale, volatilității și anxietății în societatea actuală, putând genera „forțe care pot încerca să profite de contextul socio-economic complicat”. De aceea, este important ca „aceste forțe” să fie contracarate de NATO, UE și G7.

A reamintit că cea mai bună apărare pentru NATO este descurajarea unui posibil adversar. În curând, spune el, va avea loc cel mai mare exercițiu militar din anul 1988 încoace. Va fi organizat în Polonia. Vor participa 90.000 de trupe militare.

România este o putere regională în devenire

Potrivit spuselor sale, acum, România se află într-o poziție geostrategică în care nu s-a mai aflat vreodată, importanța ei fiind una majoră în contextul războiului din Ucraina.

Nu crede că războiul din Ucraina se va extinde în Republica Moldova sau în România. Cu toate acestea, este îngrijorat de faptul că România ar putea fi afectată din punct de vedere economic de conflictul militar din Europa de Est.

Totuși, „cel mai mare pericol pentru România” sunt cele patru tipuri de alegeri, nemulțumirea socială și riscul ca „în puterea de cumpărare a oamenilor să apară distorsiuni.”