Hamas ar fi plănuit atacuri teroriste în Europa

Hamas ar plănui atacuri în Europa. Biroul premierului Benjamin Netanyahu a comunicat sâmbătă seara că, în cadrul unui efort continuu al serviciilor de informații, au fost descoperite informații semnificative. Acestea evidențiază modul în care organizația teroristă Hamas își extinde activitatea violentă în străinătate, având ca scop atacarea persoanelor nevinovate din întreaga lume.

„Într-un efort continuu al (serviciilor de) informaţii, au fost descoperite informaţii considerabile, ceea ce demonstrează cum procedează organizaţia teroristă Hamas pentru a-şi extinde activitatea violentă în străinătate pentru a ataca persoane nevinovate din întreaga lume”, a comunicat biroul premierului Benjamin Netanyahu sâmbătă seara.

Israel a acumulat dovezi în acest sens, atât în mod independent, cât și în cooperare cu serviciile de informații străine, conform surselor citate.

În plus față de presupusul plan de atac asupra ambasadei Israelului din Stockholm, Hamas a avut intenția de a obține drone și de a recruta membri ai unor bande criminale din Europa.

Sursa menționează că, pe lângă actorii străini implicați, în planificarea acestor acțiuni au fost implicați și înalți oficiali Hamas din Liban, care beneficiază de protecția miliției șiiți Hezbollah.

Adjunctul șefului biroului politic al Hamas a fost ucis

Un comunicat afirmă că unii dintre acești indivizi, printre care și adjunctul șefului biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, au fost uciși în atacuri israeliene direcționate în Liban.

De menționat că informațiile inițiale nu au putut fi verificate în mod independent.

La mijlocul lunii decembrie, autoritățile germane au arestat trei persoane suspectate de a fi membri Hamas, implicate în procurarea de arme pentru posibile atacuri asupra unor instituții evreiești din Europa. Asemenea arestări au avut loc și în Danemarca și în Țările de Jos.

În noiembrie, Germania a emis o interdicție asupra activităților Hamas, care funcționează și ca organizație politică. Până în prezent, nu există informații că Hamas, considerat organizație teroristă de către UE și SUA, ar fi comis atacuri teroriste în Europa.

Protestatarii cer demisia premierului Netanyahu

Sâmbătă, câteva mii de persoane au participat la un protest la Tel Aviv, cerând demisia prim-ministrului Benjamin Netanyahu și acuzând guvernul său că nu întreprinde suficiente acțiuni pentru a aduce acasă ostaticii ținuți de Hamas în Fâșia Gaza, conform informațiilor dpa.

Protestul a avut loc în ajunul împlinirii a 100 de zile de la începutul războiului din Fâșia Gaza, în care aproape 24.000 de palestinieni au fost raportați ca uciși, conform datelor furnizate de autoritățile sanitare ale Hamas.

Popularitatea premierului Netanyahu a înregistrat o scădere în urma atacului din 7 octombrie al organizației Hamas. Publicul israelian îl acuză pe Netanyahu că nu a reușit să pregătească suficient de bine forțele de securitate pentru a contracara un astfel de atac.

Premierul Netanyahu, lider al unei coaliții guvernamentale care include partide ultra-religioase și de extremă dreaptă, a încercat să impună o reformă judiciară extrem de controversată, provocând astfel un val de proteste de amploare anul trecut. Cu toate acestea, planurile au fost anulate mai devreme în această lună de către Curtea Supremă.