Mircea Diaconu: Dacă vrei bani, nu te face actor. Bogăția nu înseamnă doar bani

Mircea Diaconu este primul actor din țară care și-a dat demisia, devenind liber profesionist. El consideră că această meserie e una liberală și că nu ar trebui făcută pe salariu, ci pe contract.

El a subliniat că asta ar trebui să facă toți actorii. A povestit că a ieșit de la teatru și le-a spus colegilor săi că, dacă vor avea nevoie de el, să-l cheme și să facă un contract pentru acel spectacol. De asemenea, a menționat că are acum de făcut un film.

Diaconu a spus că a vorbit cu actori mari despre ideea de a inventa această categorie de liber-profesioniști, spunând că, dacă ar fi fost singur, nu ar fi avut mare efect. A adăugat că Ștefan Iordache a ieșit și el și a lucrat astfel, dar ceilalți actori au preferat să rămână pe salarii. Actorul și-a asumat această decizie și a explicat că, dacă a vrut să-i convingă pe ceilalți de ceva, a încercat mai întâi cu el însuși, subliniind că așa trebuie procedat. A făcut o analogie cu politica, spunând că, dacă vrei să fii serios, nu poți cere altcuiva ceva dacă tu însuți nu ești așa și că trebuie să fii primul pentru a putea fi convingător.

„În capul meu este și astăzi că actorul nu trebuie să fie salariat, ci pe contract. E o meserie liberală. Mă refer la toți actorii. Asta e părerea mea și în ziua de azi. Și atunci am ieșit de la teatru și le-am spus: <<Dacă aveți nevoie de mine, mă chemați, facem contract pe acel spectacol>>. Acum am de făcut un film.

Vorbeam cu actori mari și vorbeam să inventăm această specie, să fim liber-profesioniști. Dacă sunt singur nu e nicio brânză. A mai ieșit Ștefan Iordache. Și așa a lucrat până la capăt. Dar ceilalți au stat cuminți, pe salarii. Eu mi-am asumat. Dacă am vrut să-i conving pe ceilalți de ceva, am făcut cu mine însumi întâi. Așa și trebuie. Și în politică e la fel, dacă vrei să fii serios, nu poți să îi ceri celuilalt ceva dacă tu însuți nu ești așa. Tu trebuie să fii primul, ca să poți fi convingător” a spus îndrăgitul actor.

Bogăția nu înseamnă bani

Mircea Diaconu a vorbit și despre faptul dacă se poate trăi decent din actorie în ziua de azi. Mircea Diaconu a remarcat că atmosfera din lumea actorilor s-a schimbat semnificativ de când erau ei activi, evidențiind că în trecut preocupările erau altele, iar societatea nu era obsedată de avere și statut social așa cum este în prezent. El a subliniat că în viziunea sa, a deveni actor nu trebuie să fie motivat de dorința de a câștiga bani, ci de pasiunea pentru artă. A făcut o comparație cu profesia de bancher, sugerând că cine caută doar bogăție materială ar trebui să se îndrepte către acea profesie.

Diaconu a amintit de o întrebare primită într-o emisiune televizată, în care a fost întrebat despre nivelul de trai al actorilor. Artistul a explicat că bogăția nu înseamnă neapărat bani. El a arătat că un actor care primește aprecierea publicului după un spectacol este bogat în sensul profund al cuvântului.

„Când noi eram actori, era una, azi e cu totul alta. Noi eram actori, erau niște venituri și societatea în general nu mișca bani, nu se uita după castele. Astăzi este exact invers. Contează mai mult aceste lucruri decât celelalte, ceea ce e anormal. Adică, dacă te faci actor, nu te faci pentru bani. Dacă vrei bani, fă-te bancher, care sunt cu bani mulți.

M-a întrebat domnul Turcescu la o emisiune, cu ani în urmă: Actorii sunt săraci. Cum vă descurcați? Și am zis: Stați să definim ce înseamnă a fi sărac sau nu! Și am întrebat și eu: Un actor, cu un spectacol frumos… se termină spectacolul, se aprinde lumina și el stă în fața a 500 de spectatori care îl privesc și îl aplaudă. Actorul acela e bogat sau nu? Dacă bogăția e o cifră, îmi pare rău. Bogăția înseamnă multe lucruri, nu doar banii înseamnă bogăția. Și nu fac teorii. Fericirile, împlinirile unui actor sunt de tipul acesta și pe care nicio sumă de pe lume nu le poate înlocui” a mai spus Mircea Diaconu.