Mircea Badea își exprimă dezacordul profund față de noua lege „Big Brother”

Mircea Badea și-a exprimat opinia despre noua lege „Big Brother”. Aceasta conferă Ministerului Afacerilor Interne (MAI) dreptul de a filma cetățenii în spațiul public chiar și în lipsa consimțământului lor. Realizatorul TV consideră că această lege este o manifestare a unei mentalități bolnave.

În timpul emisiunii „În gura presei” de joi seara, Mircea Badea și-a exprimat opinia cu privire la această temă controversată.

Amintim că adoptarea Legii Big Brother, conferă Poliției de Frontieră, Jandarmeriei, Inspectoratul General pentru Imigrări și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență acces total la orice material vizual sau înregistrare realizate în spațiul public.

„Avem pe prima pagină în Jurnalul Național, avem aici filmele cu tine pe stradă distribuite de Ministerul Afacerilor Interne serviciilor secrete prin noi protocoale.

Structurile MAI vor avea acces nelimitat și necondiționat la orice înregistrare din spațiul public. Ăștia sunt bolnavi!

Pur și simplu bolnavi pe interceptări, pe supravegheri, pur și simplu nu există alt motiv al existenței lor, altă preocupare. Grotesc și hidos, dar, în România perfect posibil.

Deci, Poliția de Frontieră, Jandarmeria, Imigrările și IGSU: acces nelimitat și necondiționat la orice filmare, poză sau înregistrare în spațiul public.

Ministerul de Interne dictează prin ordin cine este filat. Cum? Deci cum? Trebuie doar un motiv verosimil pentru a bănui să săvârșească o ilegalitate, așa scrie aici. Da, deci un fel de Carmen Harra, bă, eu cred că urmează să se săvârșească o ilegalitate. Ce zic: ”Bă, hai să-l filmăm pe ăla”, a declarat Mircea Badea, potrivit Antena 3. 

Sâmbătă, 6 aprilie, proiectul de lege urmează să fie adoptat tacit

Mircea Badea sugerează că prin acest proiect sunt resuscitate vechile protocoale ale serviciilor secrete comuniste.

Jurnalistul remarcă, cu uimite, faptul că autorii acestei propuneri legislative susțin că au elaborat legea pentru a asigura respectarea integrității datelor cu caracter personal ale oamenilor. Legea va fi adoptată în ciuda avizului negativ primit de la Comisia pentru Drepturile Omului.

„Noua lege Big Brother reînvie protocoalele cu serviciile secrete. MAI filmează tot ce mișcă, fără consimțământ, iar structurile au acces la date în baza unor documente de colaborare.

Un proiect de lege care împlinește, sâmbătă, termenul de adoptare tacită, prevede că MAI are dreptul de acces direct, gratuit și în timp real la orice înregistrare audio-video sau fotografie făcută în spațiul public, prin intermediul camerelor de supraveghere publice sau private.

Mai mult, Poliția de Frontieră, Jandarmeria, Inspectoratul General pentru Imigrări sau chiar IGSU pot folosi orice mijloace tehnice din dotare pentru a filma, fotografia sau înregistra în spațiul public, fără consimțământul persoanelor vizate, singura condiție fiind aceea să existe motive verosimile pentru a bănui că, în acel loc, ar urma să se săvârșească o infracțiune sau orice încălcare a legii”.

Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, prin aceeași lege propusă, serviciile de informații poți accesa datele cu caracter personal colectate de MAI, în baza unui „document de cooperare/ colaborare încheiat cu Poliția de Frontieră”.

Culmea, autorii acestei inițiative legislative spun că au făcut această lege pentru a oferi garanții cu privire la respectarea integrității datelor cu caracter personal ale cetățenilor.

Deci, Ministerul de Interne devine un mic Dumnezeu, că se încalcă și dreptul la proprietate privată, asta e destul de limpede.

Comisia pentru Drepturile Omului a dat aviz negativ, mda, ca și cum ar mai conta”, a comentat Badea, în cadrul emisiunii În gura presei.

Ce prevede acest proiect de lege

Jandarmeria Română și alte instituții ale statului ar putea obține acces la toate camerele de supraveghere publice. Acest proiect propune ca jandarmii din România să poată monitoriza camerele de supraveghere publice.

În prezent, o astfel de autorizație este aplicabilă în contextul evenimentelor sportive, însă extinderea acestui drept către jandarmi reprezintă o inițiativă menită să contribuie la combaterea infracțiunilor.

Cu toate acestea, experții avertizează că extinderea supravegherii ar putea genera riscul de abuzuri. Citiți mai multe despre acest subiect, chiar aici.