Noul Guvern va continua programul Start-Up Nation, dar va modifica criteriile de evaluare, astfel încât să se pună accent pe inovare, tehnologii noi şi performanţă antreprenorială, a declarat, miercuri, ministrul propus pentru Economie, Energie şi Mediul de Afaceri, Virgil Popescu, în cadrul audierilor din comisiile parlamentare reunite.

“Continuăm programul Start-Up Nation, este în programul de guvernare. După părerea noastră, Start-Up Nation 2018 a fost un program social. Faptul că ai pus acolo 2,4,7 angajaţi pentru care sunt punctaţi şi apoi după doi ani nimeni nu-i mai controlează dacă îi mai ţin nu mi se pare că este o performanţă antreprenorială. Noi ne dorim ca Start-Up Nation să ţină cont de inovare, tehnologii noi şi performanţă antreprenorială şi vom găsi criterii ca să stimulăm acest lucru”, a spus Popescu.

El a menţionat că nu se ştie deocamdată modul în care va fi modificat programul.

“Dorim să fie înfiinţate cât mai multe companii noi. Scopul nu este să ai o firmă veche, să aplici la Start-Up Nation, să muţi angajaţii de pe o firmă pe alta. La sfârşit, vom găsi criterii de evaluare ca firmele să se autosusţină”, a mai spus ministrul desemnat.

Totodată, noul Guvern va căuta şi o modalitate de a interzice vânzarea proiectelor.

“În niciun caz nu mai îmi doresc ca programele de Start-Up Nation să se vândă pe OLX şi vom găsi o modalitate de blocare. Este un risc reputaţional imens al statului român care finanţează, ca oamenii să-şi vândă afacerea. Înseamnă că acei oameni care au aplicat nu vor să facă acea afacere. A fost o hibă în program”, a punctat Popescu.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă nu există niciun ban disponibil pentru Start-Up Nation, iar sumele necesare pentru plata cererilor de finanţare şi a deconturilor ar trebui să fie primită de minister la următoarea rectificare bugetară.