Ministrul Mediului critică strategia forestieră planificată a UE: Sistemul din România e bine reglementat

Tanczos Barna a transmis într-un interviu acordat presei maghiare că nu este de acord cu strategia Comisiei Europene și susține că „sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”.

Astfel, oficialul român a spus că protejarea pădurilor reprezintă o povară financiară pentru un stat membru deoarece în momentul în care se interzice exploatarea unei păduri sunt îngrădite drepturile proprietarului, iar în acest caz trebuie acordate despăgubiri, conform ziarului Magyar Nemzet.

„Atunci când este elaborată o astfel de strategie, trebuie luate în considerare jurisdicția statelor membre, principiul subsidiarităţii şi chestiunile practice privind diversitatea pădurilor şi exploatarea sustenabilă (…) Nu au avut loc consultări în cadrul Comisiei permanente pentru păduri şi nici cu statele membre ale UE, iar proiectul nu a fost elaborat în comun. Solicităm să dezbatem strategia privind pădurile”, a transmis Tánczos Barna.

Totodată, acesta a semnat o scrisoare comună cu alți miniștri din 11 state membre UE, printre care și Ungaria, care critică strategia UE privind pădurile. Scrisoarea către Timmerman a fost semnată de miniștrii Grupului Visegrád, Austria, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia și România.

„Această pozitie reprezintă întocmai pozitia industriei forestiere si nu este de inteles de ce Romania a semnat aceasta scrisoare, avand in vedere ca in Romania există deja prevederi clare pentru amenajamente silvice si pentru monitorizarea padurilor prin IFN si SUMAL”, transmite ONG-ul de Mediu AgentGreen, care a publicat și conținutul scrisorii.

Strategia Comisiei Europene

Comisia Europeană a prezentat strategia sa săptămâna trecută, parte a planului climatic, pentru absorbția a mai multor gaze cu efect de seră din atmosferă și încurajarea biodiversității. Așadar, printre măsuri, executivul european susține plantarea a 3 miliarde de copaci și acordarea de stimulente financiare pentru proprietarii de păduri, în vreme ce monitorizează pădurile existente.

Blocul comunitar propune folosirea Politicii Agricole Comune pentru scheme de plăți acordate proprietarilor de pădure, în vreme ce monitorizează pădurile existente, care reprezintă aproape două cincimi din continent.

Comisia Europeană a transmis că pregătește o nouă serie de măsuri și norme de supraveghere de înaltă tehnologie pentru a proteja pădurile europene „aflate sub o presiune tot mai mare”, eficientizând în același timp actul de guvernare în toate cele 27 de state membre.

Sursă foto: Facebook, Guvernul României