Ministrul Mediului susține că în cadrul ședinței coaliției a prezentat două lucruri, el vorbind despre o notă de informare pregătită alături de Lucian Bode, privind intervențiile din ultimii cinci ani, dar și numărul de cazuri de atac de urs și pagubele făcute.

Astfel, Tanczos Barna susține că în orice altă țară există o populație de urs brun și totodată, există și o procedură de intervenție rapidă, pe care România ar trebui să o implementeze și ea.

„Am prezentat două lucruri astăzi. Am aici o notă de informare pe care am pregătit-o împreună cu domnul ministru Bode privind intervenţiile din ultimii cinci ani, numărul de apeluri în ultimii cinci ani, evoluţia populaţiei în funcţie de estimările care sunt la nivelul asociaţiilor de vânătoare şi numărul de cazuri de atac de urs, valoarea pagubelor şi valoarea despăgubirilor.

În acelaşi timp le-am prezentat colegilor din coaliţie situaţia comparativă sau analiza comparativă cu celelalte state membre UE care gestionează populaţii mai mari sau mai mici de urşi şi modalitatea de intervenţie imediată în fiecare ţară.

Am constatat că în fiecare ţară unde există populaţie mai mare sau mai mică de urs brun există şi o procedură de intervenţie rapidă. Acest lucru în România lipseşte. Din acest motiv este nevoie de o legislaţie care să reglementeze modul în care intervenim în cazul în care vorbim de forţă majoră, de situaţie critică. Propunem din partea Ministerului Mediului o intervenţie graduală”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

Cum ar putea interveni autoritățile

Totodată, ministrul a explicat și propunerile făcute. Potrivit acestuia, în cazul în care există localități unde nu se repetă atacuri, soluția este alungarea urșilor. Pe de altă parte, în locurile unde atacurile se tot repetă și sunt generate inclusiv și pagube, este nevoie de o intervenție graduală prin tranchilizante.

„În cazurile în care vorbim de o localitate unde nu se repetă aceste atacuri, o localitate unde poate pentru prima, a doua oară apare un atac de urs, soluţia este alungarea acestor exemplare. Acolo unde se repetă şi sunt multe situaţii de atac sau multe pagube generate, încadrarea riscului în funcţie de situaţie să se facă de această echipă mixtă Jandarmerie, vânătoare eventual şi autoritatea publică locală şi să se intervină gradual prin tranchilizare şi relocare în cazul în care se poate face acest lucru şi există locaţii unde să existe acceptul gestionarului fondului cinegetic pentru relocare sau în cazurile critice, unde atacul este agresiv, unde pericolul este iminent, unde imediat trebuie să se intervină pentru a proteja gospodăria omului sau viaţa omului, să se poată interveni şi prin împuşcare, extragerea acelui exemplar de urs”, a spus Tanczos Barna.

Ministrul a mai subliniat faptul că echipele de intervenţie vor decidă modul în care trebuie să intervină în cazul urşilor. Vor exista arme letale, de tranchilizare, însă depinde de situația în care ar urma să fie folosite. Totodată, Barna e explicat și modul în care funcționează toate aceste arme.

„Echipa de intervenţie este formată din jandarm şi vânător. Vânătorul va avea la dispoziţie arma de tranchilizare şi arma letală şi echipa de la faţa locului decide dacă se poate interveni prin tranchilizare, adică ursul este suficient de aproape de echipa de intervenţie ca tranchilizarea să fie eficientă, pentru că nu se poate face tranchilizarea de la sute de metri, de la zeci de metri.

Armele de tranchilizare se pot folosi undeva la 50 de metri maxim şi doar în cazurile acelea se poate asigura că în urma intervenţiei nu se poate genera un pericol şi mai mare. Trebuie să lăsăm echipele de intervenţie să decidă. Nu poate să decidă nici ministrul la câte sute de metri de animal sau de om se poate interveni. Nu pot eu decide de la Bucureşti cât de periculoasă este situaţia unui cetăţean în Sinaia sau în Azuga”, a afirmat ministrul.

Amintim faptul că în urmă cu o săptămână, Tanczos Barna anunța că propunerea legislativă privind intervenţia imediată în cazul urşilor care vin în zonele locuite va fi discutată în coaliţia de guvernare. Totodată, el mai menționa că obligaţia ministerului este să apere cetăţenii.

Ministrul a mai vorbit şi despre faptul că numărul urşilor a crescut constant, după 2016, cu 7-8 procente în fiecare an, fiind înregistrate, doar în luna iunie, chiar şi 30-40 de alerte pe zi la 112 din cauza atacurilor urşilor.

„Aproape că nu trece zi fără să auzim de victime omeneşti. Problema a luat amploare, iar ministerul trebuie să elaboreze cadrul legal pentru intervenţii imediate. Din fericire, sunt din ce în ce mai mulţi cei care conştientizează gravitatea situaţiei, atât la nivel parlamentar, cât şi la nivelul Guvernului. În următoarele zile vom continua discuţiile pe acest subiect”, a afirmat Tanczos Barna, în urmă cu o săptămână.