"La solicitarea domnului prim-ministru îmi depun demisia din funcţia de ministru al Fondurilor Europene. Am acceptat să fac parte din această echipă guvernamentală cu gândul că voi reuşi să introduc o nouă abordare şi un nou tip de management în acest important domeniu al fondurilor europene", a spus Răducu.

Ea a precizat că priorităţile pe care le-a avut sunt în prezent într-un stadiu avansat de implementare şi s-au concretizat prin lansarea, de către Ministerul Fondurilor Europene, a cererilor de proiecte care totalizează peste 40% din alocările programelor gestionate în perioada 2014-2020 – cinci programe în valoare totală de aproximativ 20 miliarde euro din fonduri UE şi cofinanţare naţională – Programul Operaţional Capital Uman, Programul Operaţional Infrastructură Mare, Programul Operaţional Competitivitate, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

"S-a realizat o bună planificare a acţiunilor ce se vor desfăşura în următoarea perioadă, astfel încât se estimează încheierea de contracte de peste 800 de milioane de euro în luna mai. Se va continua lansarea de cereri de proiecte, pentru a se ajunge la 80% lansări şi utilizarea a aproximativ 1,4 miliarde euro din fondurile primite ca avans de la UE. Mi-am dorit ca pe baza experienţei acumulate în peste 20 de ani de gestionare a programelor şi proiectelor europene, şi având în vedere schimbările dorite de societate, să ajut la întărirea capacităţii administrative a ministerului şi la dezvoltarea unei instituţii europene, capabile să asigure coordonarea şi implementarea programelor, corelarea lor cu politicile europene, cu nevoile şi programele naţionale, contribuind totodată la pregătirea României pentru Preşedinţia Consiliului UE in 2019", a mai afirmat ministrul demisionar.

Aura Răducu a precizat că susţine, în continuare, utilizarea cât mai eficientă şi profesionistă a fondurilor europene pentru dezvoltarea economică a ţării.

"Regret că nu am avut şansa de a duce la bun sfârşit acţiunile propusem, dar ramân un susţinător al politicii de coeziune, al principiilor europene şi al utilizării cât mai eficiente şi profesioniste a fondurilor europene pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării. Numai o acţiune susţinută şi comună, într-un parteneriat real, poate duce la realizarea schimbărilor cerute de societatea românească. Mulţumesc mult echipei cu care am venit şi care a depus eforturi în construirea unei noi abordări, precum şi celor care mi-au fost aproape din minister sau din societatea civilă", a precizat Răducu.

Premierul Dacian Cioloş a acceptat demisia ministrului Fondurilor Europene Aura Carmen Răducu, urmând să facă în perioada imediat următoare o propunere pentru ocuparea acestui portofoliu.

"Am acceptat demisia doamnei ministru Aura Carmen Răducu. În perioada imediat următoare voi înainta domnului preşedinte Klaus Iohannis o propunere pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene", a declarat prim-ministrul, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului

Aura Carmen Răducu a preluat funcţia de ministru al Fondurilor Europene în luna noiembrie 2015 după ce, anterior, a ocupat postul de manager principal, programe europene, la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Aura Carmen Răducu s-a născut la 9 martie 1956. A absolvit Institutul Politehnic Bucureşti – Facultatea de Inginerie Chimică, în 1980.

Ea a deţinut funcţiile de Programme Manager – Unit Romania, Directoratul General pentru Politică Regională, Comisia Europeană şi de Principal Manager, EU Programme în cadrul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, coordonând planurile de mobilitate urbană durabilă pentru Bucureşti, Ilfov şi polii de creştere.

Citiți și Aura Răducu: «Depunem eforturi mari să creştem absorbţia la 70%»