Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că ţara noastră ar putea beneficia de un import de energie electrică. Există însă “o problemă de gâtuire a energiei”, spune oficialul.

Cum arată preţurile la energie electrică la nivel european?

La nivel european, preţul energiei s-a stabilizat, spune Virgil Popescu. El mai explica faptul că discuţiile despre creşterea preţurilor nu se referă la piața contractelor la termen care au fost încheiate anul trecut pentru anul acesta, ci la Piața Spot.

“Vestea bună este că prețul pe piața europeană s-a cam stabilizat. Am în față prețurile medii. Tot ce s-a discutat că prețurile au crescut, n-au crescut în piața contractelor la termen care au fost încheiate anul trecut pentru anul acesta, ci în Piața Spot.

Anul trecut, Piața Spot a fost foarte jos, la 40 de euro media pe megawatt, pentru că era pandemie. În urmă cu doi ani, a fost 50 și un pic de euro. Acum, la 30 august, Piața Spot este 70 de euro/MW în România.

Vă pot da și alte exemple de piață Spot. În Austria este 64 de euro, în Belgia – 62 de euro, Bulgaria – 58 de euro, Elveția – 66 de euro, Portugalia – 69 de euro, România – 70 de euro, Serbia – 70 de euro, Slovenia – 70 de euro.

Cel mai scump este în Italia – 77 de euro/MW”, a declarat Virgil Popescu, invitat la Digi24.

De ce nu importă România energie ieftină din nordul Europei?

Ministrul Energiei spune că România ar beneficia de o infuzie de energie electrică ieftină din Germania sau ţările nordice, acolo unde preţule sunt mai mici. “Avem o problemă de gâtuire a energiei între Austria și Ungaria”, explică Virgil Popescu, care dă vina pe o linie de 30 km care nu a fost făcută la timp între aceste două ţări.

“România ar beneficia de o infuzie, de import de energie electrică din Germania, din țările nordice, mai ieftină, dar avem o problemă de gâtuire a energiei între Austria și Ungaria.

Acolo nu este capacitate mare de import și de export, pentru că o linie de 30 de kilometri nu a fost făcută la timp. Nici de austrieci, nici de unguri. Și atunci nu ai de unde să iei. Piața ungară este identică cu piața românească.

Dacă vorbim de Piața Spot de azi, România este la 111 euro, Portugalia la 130 de euro, Ungaria la 113 euro, Spania la 130 de euro, Germania la 110 euro”, a mai precizat Virgil Popescu.

Sursa foto: Dreamstime