Ministrul Energiei Virgil Popescu, vine cu precizări de ultimă oră. Potrivit acestuia, ANRE și Autoritatea Națională pentru Protectia Consumatorilor vor demara o serie de controale la anumiți furnizori care au încheiat contracte cu preț ferm pentru un an de zile și care, acum, notifică consumatorii casnici că vor să schimbe prețul.

Virgil Popescu subliniază faptul că acest lucru este inacceptabil, iar ANPC va verifica dacă se poate vorbi despre o ofertă înșelătoare. De cealaltă parte, ANRE poate amenda furnizorii cu până la 5% din cifra de afaceri în cazul în care aceștia nu respectă legea.

„Acest lucru nu se poate! ANPC să verifice această situație pentru că o poate încadra la ofertă înșelătoare! Iar ANRE poate amenda furnizorii cu până 5 % din cifra de afaceri dacă furnizorii nu respectă legea”, a declarat la Realitatea Plus ministrul.

„Un furnizor nu poate să transfere 100% din riscul său către clientul final”, a adugat el.

Legea consumatorului vulnerabil va intra în vigoare în acest an

În același timp, ministrul a vorbit și despre protejarea tuturor consumatorilor. Potrivit acestuia, nu se dorește ca românii să ajungă în situația în care să nu își poată plăti facturile la gaze și energie electrică.

El a mai adăugat că se va accelera aprobarea legii consumatorului vulnerabil, pentru ca în această iarnă românii fără posibiltăți materiale să primească un suport financiar din partea statului.

„Nu vrem să lăsăm consumatorul român fără o protecție în fața scumpirilor care se văd pe facturile de gaze și energie electrică. Vom accelera aprobarea în Parlament a legii consumatorului vulnerabil, astfel încât actul normativ să fie votat în sesiunea parlamentară care începe în septembrie.

Vrem ca legea să se aplice de anul acesta (începând cu octombrie, noiembrie) sau cu 1 ianuarie 2022. În plus, vrem să venim cu un suport financiar, o compensare a prețului facturilor pentru cei care au un venit ce nu-l depășește pe cel mediu”, a adăugat ministrul.

Amintim faptul că reacția ministrului Energiei vine în contextul în care în ultima perioadă furnizorii de energie electrică și de gaze naturale au notificat consumatorii cu creșteri ale prețurilor, care ajung în unele cazuri să fie duble sau triple.