Ministrul Cătălin Drulă a convocat astăzi, 11 februarie 2021, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii conducerea companiilor din subordine care sunt membre ale Comandamentul Central de Iarnă de la nivelul MTI.

În contextul ultimelor avertizări meteorologice emise de către Administrația Națională de Meteorologie, ministrul Cătălin Drulă a cerut conducerilor companiilor din Comandament să se asigure că în această perioadă circulația, indiferent de modul de transport, se va desfășura în condiții de siguranță și să coordoneze activitățile astfel încât toate persoanele să ajungă cu bine la destinație.

Astfel, în cazul infrastructurii rutiere, la nivelul CNAIR sunt mobilizate 1331 de utilaje iar stocurile de materiale sunt următoarele:
• nisip – 33.049, 931 tone
• sare – 119.081,330 tone;
• motorină – 1.121,798 tone;
• clorură de calciu – 1.864,367 tone;
• produs ecologic 245.020 tone;

Ministrul Cătălin Drulă: În ceea ce privește infrastructura feroviară sunt activate comandamentele locale de iarnă pe fiecare regională

Sunt pregătite pentru intervenție 33 de pluguri (15 hidraulice și 18 simple), 108 mijloace de intervenție (drezine CIRA și UAM) și 74 drezine pantograf.

Totodată la nivelul rețelei feroviare gestionate de către CFR infrastructură sunt funcționale 2835 de instalații pentru topirea zăpezii și a gheții și sunt montate 21995 bucăți panouri parazăpezi, în zonele de linii cu risc major de înzăpezire. Stocul de combustibil necesar pentru funcționarea mijloacelor de intervenție este de 644 tone.

În cazul transportului feroviar de călători cu operatorul național, CFR Călători, au fost luate măsuri pentru ca, în cazul apariției unor evenimente care determină oprirea trenurilor pe traseu, să fie asigurat transferul călătorilor, împreună cu cei de la CFR Infrastructură, dar și acordarea de asistență. Totodată sunt asigurate locomotive Diesel apte pentru remorcarea trenurilor de călători și personal pentru deservirea acestora.

Ministrul Cătălin Drulă: 166 utilaje aeriene

În cazul infrastructurii aeriene sunt pregătite să intervină 166 de utilaje și stocuri de materiale degivrante lichide (368.310 litri) și solide (301.030 kg).
Totodată, în prezent sunt pregătite pentru intervenție utilajele necesare pentru spargerea gheții de pe Dunăre în cazul în care temperaturile scad sub limita înghețului.

”Am vrut să transmit tuturor celor din Comandamentul Central de Iarnă, de la nivelul ministerului, că de acțiunile lor depinde desfășurarea în bune condiții a circulației rutiere, feroviare, aeriene și navale.

Este, ca de obicei, un moment important pentru managerii de companii pentru că munca lor este în primul rând în folosul oamenilor.
Toți factorii implicați mi-au comunicat că sunt pregătiți să intervină ca urmare a codului galben de vânt, viscol și polei din următoarele zile. Nimeni nu are voie să se declare luat prin surprindere.

Toate deciziile din această perioadă trebuie să asigure siguranța oamenilor, asta este prioritatea pe care o aveți.
Nu voi accepta întârzieri sau scuze din partea nimănui și voi verifica cum sunt puse în aplicare planurile care mi-au fost prezentate”, a precizat ministrul Cătălin Drulă.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea