'Este calculat un deficit teoretic, pentru că eu nu cred că va exista un deficit de încasări la bugetul de stat de 2,5 miliarde de euro pentru 6 luni pe care le mai avem în acest an. Dacă vom relansa consumul, aşa cum sper eu, cu siguranţă încasările vor acoperi acest deficit, dacă nu cumva vor fi mult mai mari. Coroborate şi cu acele controale, sunt convins că, dacă reuşim să fiscalizăm o cantitate cât mai mare, vom avea venituri suplimentare la buget odată cu aplicarea acestei măsuri", a spus Constantin.

Ministrul a menţionat că discuţia cu reprezentanţii producătorilor, procesatorilor şi retailerilor din industria alimentară a fost una constructivă.

'Cred că lucrul cel mai important pentru economia românească este să relansăm consumul. Relansarea consumului înseamnă, prin scăderea preţurilor, salvarea companiilor, înseamnă locuri de muncă ce se vor crea în perioada următoare, înseamnă o cerere mai mare şi, implicit, un preţ mai bun pentru producătorii agricoli", a afirmat ministrul Agriculturii.

Acesta a adăugat că după ce se vor vedea efectele măsurii anunţată de Guvern, de reducere a TVA la 9% pentru alimente, va deveni sustenabilă şi cea de reducere a TVA de la 24% la 20% pentru toate produsele.

Constantin a precizat că se aşteaptă ca efectele asupra preţurilor produselor să fie similare cu cele observate la reducerea TVA la pâine, respectiv de 12-13%.

Marţi, premierul Victor Ponta a anunţat scăderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, începând de la 1 iunie, anul acesta.

'În urma discuţiilor pe care le-am avut şi cu Ministerul de Finanţe, evident presiunea Ministerului Agriculturii, cu Banca Naţională, cu FMI, cu Comisia Europeană, am luat decizia, şi astăzi vom aproba ordonanţa de urgenţă prin care, de la 1 iunie, toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de bază, absolut toate produsele agro-alimentare din România vor avea o cotă de TVA de 9%. Şi toate băuturile nealcoolice", a spus Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a adăugat că ,'pentru a păstra o coerenţă", s-a decis ca TVA de 9 % să se aplice şi pentru toate serviciile de alimentaţie publică.AGERPRES