Cei doi oficiali au avut o întrevedere în marja reuniunii ministeriale a UE cu statele partenere din Vecinătatea Sudică, ce a avut loc la Barcelona, ei subliniind interesul comun pentru aprofundarea relaţiilor bilaterale, care au caracter strategic.Bogdan Aurescu a subliniat importanţa continuării sprijinului UE şi al statelor membre acordat autorităţilor iordaniene pentru ameliorarea problemelor umanitare şi combaterea ameninţărilor teroriste, având în vedere complexitatea contextului regional actual, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Ministrul român de externe a reiterat invitaţia ca omologul iordanian să efectueze o vizită la Bucureşti, invitaţie acceptată de acesta, în contextul aniversării în 2015, a 50 de ani de relaţii diplomatice România-Iordania. Aurescu a evocat iniţiativa sa recentă privind crearea unei Curţi Internaţionale destinate combaterii şi judecării terorismului. Ideea a fost primită cu mult interes de partenerul iordanian, cei doi demnitari convenind să păstreze contactul pe această temă de actualitate.

De asemenea, a fost reiterată solidaritatea ţării noastre cu Regatul Haşemit al Iordaniei în eforturile de gestionare a situaţiei generate de afluxul de refugiaţi sirieni. ”În cursul întrevederii a fost realizat un schimb de opinii cu privire la evoluţiile recente din Orientul Mijlociu şi implicaţiile pe care acestea le au la adresa securităţii regionale. În acest context, demnitarul român a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de autorităţile iordaniene în operaţiunile de evacuare a cetăţenilor români din Fâşia Gaza”, se arată în comunicat.