Ministerul Finanțelor a făcut un nou împrumut. A atras 230 de milioane de euro de la bănci

Valoarea nominală a emisiunii de miercuri a fost de 200 de milioane de euro, iar băncile au subscris 404 milioane de euro.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna martie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,4 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi trei miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 450 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma este cu 1,35 miliarde de lei sub cea programată în februarie 2021 (5,2 miliarde de lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Luni, MFP a împrumutat 300 milioane de lei

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat suma de 300 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 82 luni, la un randament mediu de 2,84% pe an, informează BNR.

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris 567,6 milioane de lei.

Marți a fost programată o licitație suplimentară, iar statul dorea să atragă încă 45 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligațiuni.

Amintim că MFP a a planificat, în luna martie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,4 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi trei miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat. La acestea se poate adăuga suma de 450 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma este cu 1,35 miliarde lei sub cea programată în februarie 2021 (5,2 miliarde lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.