Ministerul Energiei a prelungit perioada depunerilor proiectelor pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză

Virgil Popescu a declarat că cei care doresc finanțare pentru aceste proiecte le pot depune până pe data de 16 august, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook a acestuia.

„Am prelungit, prin ordin, perioada de depunere a proiectelor pentru a obţine finanţare prin Schema de ajutor de stat având ca obiectiv Sprijinirea investiţiilor în construirea de capacităţi pentru producţia de hidrogen verde în instalaţii de electroliză! Noul termen este 16 august 2022 ora 17:00!

Se poate obţine finanţare pentru proiecte de investiţii în construirea de noi capacităţi în instalaţii de electroliză, inclusiv extinderea de capacităţi pentru producţia de hidrogen verde, în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon”, se arată în mesajul de pe pagina de socializare a ministrului Energiei.

Promovarea investițiilor în construirea unei noi capacități de cel puțin 100 MW

Potrivit prevederilor PNRR, intervenţia vizează promovarea investiţiilor în construirea unei noi capacităţi de cel puţin 100 MW în instalaţii de electroliză. Punerea în funcţiune a unei capacităţi de cel puţin 100 MW în instalaţii de electroliză, cu o cantitate generată estimată de cel puţin 10.000 de tone de hidrogen regenerabil pe an, trebuie realizată până în trimestrul IV 2025.

Valoarea maximă a ajutorului de stat stabilită, care se va acorda în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru climă, protecţia mediului şi energie pentru 2022 este de 50 milioane euro pe întreprindere, pe proiect de investiţii.

Solicitanţii eligibili sunt producători de gaz natural, micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii şi mari producătoare de energie electrică, micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii şi mari producătoare/consumatoare de hidrogen, unităţi administrativ-teritoriale, institute naţionale de cercetare-dezvoltare în domeniul energiei, având personalitate juridică, definite prin OG 57/2002, inclusiv asocieri/parteneriate formate din aceşti actori.

Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei al sumei de 148,75 milioane de euro.