Întrucât România se confruntă cu o serie de crize suprapuse, iar traiul zilnic devine din ce în ce mai scump, românii au început să își facă deja griji pentru iarna viitoare. În prezent, majoritatea oamenilor cred că viitorul apropiat nu va aduce nimic bun.

Virgil Popescu ne asigură că vom avea căldură și curent la iarnă

În acest context, Virgil Popescu îi îndeamnă pe oameni să aibă încredere în Ministerul Energiei, în Guvern și în președinte deoarece securitatea energetică a țării este principala lor preocupare.

„Eu cred că românii trebuie să aibă încredere că nu vor rămâne fără căldură și fără energie electrică. Cred că trebuie să aibă încredere. În ce am văzut la dumneavoastră pare o problemă, o preocupare a românilor această raționalizare, dar raționalizarea, în ideea că nu va mai fi, nu că va fi cu o oră pe zi, că nu va mai fi și în perioada aia le va fi frig.

Securitatea energetică este principala preocupare a noastră, a Ministerului Energiei, a mea personală, a Guvernului, a președintelui. Cred că nu există țară care este producătoare de gaze naturale sau de petrol în care să nu fi fost discutat, să fi discutat despre acest lucru, despre o nouă sursă, o nouă rută de aprovizionare”, a declarat, luni seară, Virgil Popescu, în cadrul unei emisiuni TV.

Prețul gazelor rămâne plafonat până la 1 aprilie 2023

Totodată, ministrul Energiei a reamintit că „prețul gazului natural pentru populația acesta de la 1 aprilie este plafonat și este plafonat până la 1 aprilie anul viitor, deci nu vorbim de creștere de preț în această iarnă la gazul natural.” În plus, Guvernul României caută deja soluții privind aprovizionarea cu gaze naturale, în cazul în care Rusia va opri definitiv livrările spre Europa.

„Deci populația nu are de ce să se teme de niște facturi explozive în această iarnă. Prețul este cât plătesc acum, pe ce consum acum pe kilowatt, la fel vor plăti și ne în iarnă iar la energie electrică la fel. Practic, 80 % din populația României este protejată prin acest prin acest plafon peste 300 de kilowați.

(…) Eu vreau ca, după această iarnă, să ieșim mai întăriți, după această iarnă să ne continuăm proiectele. Vreau să ținem sistemul în echilibru, indiferent și în cel mai rău scenariu și vom reuși acest lucru pentru că luăm în calcul la minister și cel mai rău scenariu și scenariul optimist.

Cel mai rău scenariu, în care nu mai există practic gaze din Federația Rusă, trebuie să îl pregătim și-l pregătim încă de pe acum în așa fel încât să trecem cu bine. Nu trebuie să ne fie frică în această iarnă. Mie, ca ministru, eu trebuie să îmi fac treaba în această iarnă, în așa fel încât românii să nu simtă că noi am aplicat cel mai rău scenariu sau optimist”, a explicat ministrul Energiei, potrivit Antena 3.