România a scăpat de dependența de gazele importate

Potrivit spuselor sale, trăim într-un context în care gazele importate nu mai sunt o sursă sigură, motiv pentru care putem deja să luăm în calcul că s-ar putea să nu mai avem deloc gaze naturale din import.

„Din experienţa anterioară, într-o zi de frig extrem, România a consumat 75 de milioane de metri cubi de gaze. Acest consum se asigura în jur de 25 de milioane din producţia internă şi în jur de 25-30 de milioane din sistemul de depozitare intern. Deci în total sunt 55 de milioane. Până la 75 de milioane, diferenţa se asigura din import.

Din fericire, un operator care produce gaze naturale din Marea Neagră, Black Sea Oil and Gas, a lansat în iunie producţia, care se cifrează undeva la 25 de milioane şi efectiv am putea închide total independent consumul intern al unei zi de frig extrem în România fără ajutorul importurilor”, a declarat Niculae Havrileţ, fost secretar de stat în Ministerul Energiei şi fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

UE e obligată să ajute România să se aprovizioneze cu gaze naturale

Potrivit spuselor sale, dacă o ţară membră UE are nevoie de ajutor în aprovizionarea cu gaze naturale, restul sunt obligate să o ajute, „dar deocamdată Black Sea Oil and Gas poate suplini gazele pe care le aduceam din import”.

„Dacă Legea offshore din 2013-2014 ar fi avut elemente corecte faţă de investitori, în acest an sau chiar de la începutul anului 2019 am fi putut avea o importantă producţie de gaze din Marea Neagră şi acum am fi putut vedea ce înseamnă acest lucru şi care este efectul în Produsul Intern Brut şi în dezvoltarea societăţii”, a precizat Niculae Havrileţ, fiind prezent la conferinţa denumită „Cum ne pregătim pentru criza energetică de la iarnă?”.

Amintim faptul că, zilele trecute, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a informat că autoritățile locale se pregătesc deja pentru iarnă, iar gradul de umplere a depozitelor de gaze este de 50% în momentul de față.

România se pregătește pentru iarnă. Gradul de umplere a depozitelor de gaze este de 50%

În acest context, ministrul a explicat că România a depăşit deja gradul de umplere al depozitelor de gaze, potrivit calendarului asumat în fața Comisiei Europene.

„Ne pregătim pentru iarnă. România a depăşit deja gradul de umplere al depozitelor de gaze, potrivit calendarului asumat în fața Comisiei Europene. Astăzi avem peste 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale dintr-un total de capacitate de 3,07 miliarde. Noi la 1 august, în faţa Comisiei Europene, ne-am angajat pe gradul de umplere că vom avea 46%.

Noi acum avem deja aproape 50 %. La data de 1 septembrie va trebui să avem 57 %, la data de 1 octombrie 66 % şi la 1 noiembrie 80 %. În niciun caz nu se va pune problema, în niciunul din scenarii, ca populaţia sau clienţii protejaţi (spitale, grădiniţe ș.a.m.d.) să nu aibă acces la gaze, să nu aibă încălzire”, a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.