Ugur Sahin, CEO și cofondator al grupului farmaceutic german BioNTech, este unul dintre cei doi oameni de știință care au contribuit la dezvoltarea primului vaccin autorizat în SUA.

Sahin și soția sa, Ozlem Tureci, fac parte din „echipa de vis”, compania lor colaborând cu Pfizer pentru a dezvolta și furniza trei miliarde de doze de vaccin în întreaga lume până la sfârșitul lui 2021.

Iar cursa în rândul companiilor farmaceutice pentru a crea și distribui cele mai bune vaccinuri s-a intensificat. O parte dintre ele au văzut cum acțiunile lor sunt afectate de evoluțiile studiilor clinice. Prin urmare, mulți s-au grăbit să-și vândă acțiunile, încercând să obțină profituri.

A existat o excepție uriașă: Uğur Șahin, după cum scrie Forbes. Acesta nu a vândut nici măcar una din acțiunile sale de la compania sa, în plină expansiune, în timpul pandemiei.

Odată cu dezvoltarea vaccinului BioNTech, acțiunile companiei au crescut cu 900% din prețul IPO, în 2019.

Sahin este fiul unor imigranți turci stabiliți în Germania, iar compania sa este evaluată la 36 miliarde de dolari.

Pachetul de acțiuni ale lui Sahin în companie valorează pe hîrtie 6,1 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Sahin deține o participație de 17% la BioNTech, printr-o societate cu răspundere limitată numită Medine. Pe fondul unui transfer de acțiuni de către Medine către alți beneficiari, registrul din februarie a arătat că nici compania, nici Sahin, nu au vândut acțiuni ordinare începând cu 13 februarie 2020.

CEO-ul Pfizer l-a descris pe Sahin ca pe un „individ foarte unic”. ”Nu îi pasă decît de știință. Cu el nu ai cum să discuți despre afaceri”, a declarat Bourla pentru New York Times.