Administraţia Biden vrea să oblige producătorii de ţigări să reducă nivelul nicotinei la un un nivel ”neadictiv” sau ”minimal adictiv”, dezvăluie The Wall Street Journal (WSJ), transmite news.ro.

Casa Albă ar examina, totodată, o interzicere totală a produselor pe bază de mentol, care au fost mult timp considerate un produs prin care tinerii încep să fumeze. Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (FDA), care exercită un control de reglementare în domeniul tutunului, urmează să răspundă până la 29 aprilie unei petiţii a cetăţenilor privind interzicerea produselor din tutun mentolate.

O lege adoptată în 2009 a interzis folosirea unor arome de ”bomboană”, ”fructe” şi ”condimente” în ţigări, din cauza faptului că pot atrage copiii. FDA estimează la 19 milioane numărul fumătorilor de ţigări mentolate în SUA, dintre care marea majoritate sunt afroamericani.

Lovitură pentru cei care fumează

Noua Zeelandă a anunțat o serie de propuneri care vizează interzicerea fumatului pentru generația viitoare. Cu obiectivul declarat de a fi „smoke-free” până în 2025. Decizia, dacă va fi pusă în aplicare, provoacă deja reacții pro și contra.

Planurile guvernului includ creșterea treptată a vârstei legale pentru fumători. Astfel, ar putea fi extinsă interdicția vânzării de țigări și produse din tutun către orice persoană născută după 2004, fumatul devenind ilegal pentru generația respectivă.

De asemenea, a fost luată în considerare o reducere semnificativă a nivelului de nicotină permis în produsele din tutun, interzicerea filtrelor, stabilirea unui preț minim pentru tutul și restricționarea locațiilor în care tutunul și țigările pot fi vândute. „Avem nevoie de o nouă abordare”, a declarat ministrul adjunct al Sănătății, dr. Ayesha Verrall.

„Aproximativ 4.500 de neo-zeelandezi mor în fiecare an din cauza tutunului și trebuie să facem progrese mari pentru a putea atinge acest obiectiv ”Smokefree 2025”. Fără un program de control al tutunului nu ne va aunge acolo”, a precizat oficialul australian.
Planurile guvernului se confruntă cu critici, existînd voci pentru care această măsură va avea consecințe nebănuite, inclusiv falimentarea micilor proprietari de magazine și aparița unei piețe negre a tutunului. Guvernul a recunoscut că acesta ar putea fi un risc: „Dovezile indică faptul că o mare cantitate de produse din tutun, introduse prin contrabandă în Noua Zeelandă, a crescut substanțial în ultimii ani, iar grupurile infracționale organizate sunt implicate în contrabandă pe scară largă”.

Alții acuză guvernul că prin această măsură încalcă drepturile și libertățile oamenilor.