Fostul comandant al trupelor SUA din Europa, generalul în rezervă Ben Hodges a vorbit despre situația din regiune și care sunt intențiile Moscovei. În opinia sa, Rusia vrea să izoleze Ucraina de Marea Neagră și punctează faptul că este vorba despre o nouă Cortină de Fier. Hodges mai spune că Rusia nu dorește o confruntare cu NATO, dar nu va avea nicio problemă să folosească forța împotriva Moldovei, Ucrainei și Georgiei.

„Rusia vrea să controleze întreaga linie costieră a Ucrainei, de la Odesa, până în Crimeea, apoi Azov. Vor să izoleze Ucraina de Marea Neagră și apoi să controleze regiunea, să își extindă abilitatea de a controla regiunea Mării Negre. Fără niciun dubiu își doresc asta. Acesta este motivul pentru care au peste 2.000 de soldați în Transnistria, pentru că este capătul opus al liniei. (…)

Aș spune așa: este noua Cortină de Fier de-a lungul Mării Negre. Rusia nu vrea să folosească forța împotriva unei țări NATO. Nu vor să lupte împotriva NATO. Dar n-au nicio problemă să folosească forța împotriva Moldovei, Ucrainei și Georgiei”, a declarat Ben Hodges pentru Digi24.

România este centrul gravitațional pentru orice fel de strategie vom avea

Acesta consideră că Germania și Franța trebuie să dovedească acum capacitățile de lideri, să nu întoarcă privirea și să pună presiune pe Kremlin.

„Acesta este momentul în care Germania și Franța trebuie să demonstreze capacități de lideri. Vorbim despre motorul Uniunii Europene, așa cum spun ei despre ei, sunt liderii UE”, a punctat Hodges.

În ceea ce privește situația din regiune, Ben Hodges speră că administrația Biden va dezvolta o strategie. De asemenea, el punctează importanța reparației relației cu Turcia și a României, care este „un aliat stabil și de încredere”.

„Ceea ce sper eu este că administrația Biden va dezvolta o strategie pentru regiune. (…) Asta înseamnă că trebuie să ne reparăm relația cu Turcia, care este bineînțeles o țară foarte importantă în regiune, este un aliat vechi, dar sunt multe fricțiuni între noi.

Dar înseamnă, de asemenea, că România este centrul gravitațional pentru orice fel de strategie vom avea, România este ancora pentru ea, pentru că este un aliat stabil și de încredere, are și poziția geografică bună și poți vedea cât a investit aici SUA, cu trupele americane, dar aș vrea să văd mai multe investiții economice aici, investiții în companiile românești și infrastructură. Asta înseamnă o strategie, nu este vorba doar despre armată, mai înseamnă și diplomație, informații și economie. Eu cred că vor face asta”, a mai spus fostul comandant al trupelor SUA din Europa.