Preşedintele Joe Biden a declarat că SUA şi-au “îndeplinit obiectivul” în Afganistan și a promis că plecarea trupelor americane până la 11 septembrie 2021 nu se va face într-un mod “precipitat” şi a cerut talibanilor să-şi respecte “angajamentul” de a nu ameninţa Statele Unite.

“A venit momentul să încheiem prezenţa militară americană în Afganistan. A venit momentul să aducem trupele acasă. Vom începe retragerea pe 1 mai, în coordonare deplină cu partenerii şi aliaţii noştri. Le sunt recunoscător profund aliaţilor care au fost alături de noi. Ne vom retrage înainte de împlinirea a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie”, a declarat Joseph Biden.

“Statele Unite vor începe retragerea lor definitivă la 1 mai”, dar “nu vor pleca în grabă”, a continuat Joe Biden, a cărui decizie a fost anunţată cu o zi înainte de echipa sa.

“Trupele americane, precum şi forţele desfăşurate de aliaţii noştri din NATO” vor “părăsi Afganistanul înainte de a 20-a comemorare a atentatelor odioase de la 11 septembrie” 2001, a adăugat el.

“Nu putem continua ciclul prelungirii prezenţei noastre militare în Afganistan în speranţa că vom crea condiţii ideale pentru retragere şi aşteptând rezultate diferite. Sunt al patrulea preşedinte american care gestionează prezenţa militară în Afganistan. Doi republicani şi doi democraţi. Nu vreau să transfer această responsabilitate celui de-al cincilea preşedinte. A venit momentul să încheiem cel mai lung război al Americii. Este momentul ca trupele americane să revină acasă”, a mai precizat Biden

“Le vom cere talibanilor să-şi respecte angajamentul de a nu permite niciunui terorist să ameninţe SUA şi pe aliaţii lor de pe pământ afgan”, a declarat cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, cerând Pakistanului, Chinei, Rusiei, Indiei şi Turciei “să sprijine” Afganistanul.

Toți aliații NATO își retrag trupele începând cu 1 mai

Pentru a pune capăt celui mai lung război al SUA, în care au fost ucişi peste 2.000 de americani şi zeci de mii de afgani, administraţia Trump a încheiat în februarie 2020 la Doha, în Qatar, un acord istoric cu talibanii.

Acesta prevedea retragerea tuturor forţelor americane şi străine înainte de 1 mai, cu condiţia ca în viitor insurgenţii să împiedice orice grupare teroristă să opereze de pe teritoriile afgane pe care le controlează.

De asemenea, aliaţii din cadrul NATO vor începe retragerea forţelor lor angajate în misiunea din Afganistan de la 1 mai pentru a o finaliza “în câteva luni”, potrivit unui comunicat publicat de Alianţă.

Ţările cele mai angajate în Afganistan sunt SUA, Germania, Turcia, Regatul Unit ş Italia. Acestor cinci ţări le revin 6.000 din cei 9.592 de soldaţi angajaţi de 36 de state membre ale NATO şi parteneri precum Ucraina (10 soldaţi) în operaţiunea NATO “Resolute support”.