Mai exact, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, susține că în timpul discuției s-au abodat mai multe chestiuni concrete, dar și probleme care există în legislația din România.

El a mai adăugat că s-a purtat in dialog normal cu Guvernul României, în contextul în care se dorește, luarea unora dintre cele mai bune soluții. În ceea ce privește pensiile magistraților, Stelian Ion declară că  pensia nu poate depăşi cuantumul unui salariu în niciun stat care funcţionează pe principii sănătoase.

„Salut deschiderea reprezentanţilor sistemului judiciar de a participa la această discuţie. Au fost chestiuni concrete pe care le-am abordat. Sunt recunoscute anumite probleme care există în legislaţie şi care trebuie, aş pune eu, grabnic corectate. În cadrul acestei formule, într-un dialog absolut normal între Guvernul României, între ministerele care au legătură cu acest subiect şi sistemul judiciar putem găsi aceste soluţii.

Conturăm principiile (…), în primul rând corectăm aceste situaţii. Recunoaştem faptul că în niciun stat care funcţionează pe principii sănătoase nu poate pensia să depăşească cuantumul salariului”, a declarat Stelian Ion, în urma întâlnirii avută cu ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi reprezentanţii sistemului judiciar pe tema pensiilor magistraţilor.

Pensiile nu pot depăși cuantumul salariilor

În același timp, ministrul Justiției a mai subliniat faptul că pe lângă pensionare, se dorește stimularea rămânerii în profesie a magistraţilor, în contextul în care există „o mare problemă pe partea de personal”.

De menționat este faptul că, ministrul mai preciza în cursul săptămânii trecute că este nevoie de o rezolvare la „anomalia” prin care pensiile magistraţilor sunt mai mari decât cuantumul salariilor.

El sublinia atunci faptul că cele trei legi sunt în lucru la ministerul pe care îl conduce.

„Din punctul meu de vedere, un lucru pot spune acum foarte asumat. Nu este normal ca pensiile să depăşească cuantumul salariilor. Deci lucrul acesta îl voi spune răspicat. Sunt foarte mulţi magistraţi care ştiu acest lucru.

Această chestiune trebuie rezolvată, din punctul meu de vedere, printr-o modificare legislativă”, a afirmat Stelian Ion.

Declarația ministrului a venit în contextul în care acesta a fost întrebat care este opinia sa în privinţa pensiilor speciale ale magistraţilor.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea