Co-liderul Verzilor germani, Annalena Baerbock, a declarat luni că va candida pentru a deveni cancelar la alegerile din septembrie. Este pentru prima dată în istoria sa de 40 de ani când partidul de stânga a căutat obținerea acestei funcții înalte, transmite Reuters.

Candidata Verzilor, Annalena Baerbock

Baerbock, fostă campionă la gimnastică, care a beneficiat de un sprijin în creștere din partea partidului său în ultimul an, a declarat că va oferi un „nou început” și se va concentra pe investițiile în educație, tehnologii digitale și ecologice.

Analiștii au spus că șansa unei victorii directe pentru partidul Verzilor este încă foarte lungă, în ciuda faptului că au devenit o forță formidabilă care a profitat de oboseala alegătorilor în privința conservatorilor cancelarului Angela Merkel.

Grupul lui Baerbock încă este în urma conservatorilor în sondaje, cu aproximativ 5%, în ciuda semnelor de divizare din tabăra conservatoare care conduce Germania de 16 ani.

Temeri legate de lipsa acesteia de experiență

Baerbock, în vârstă de 40 de ani, a încercat să calmeze temerile legate de lipsa sa relativă de experiență. „Democrația trăiește din schimbare. Da, nu am fost niciodată cancelar și niciodată ministru ”, a spus ea într-o conferință de presă. „Eu susțin reînnoirea. Alții susțin statu-quo-ul.”

„Am dori să conducem acest guvern – dar din moment ce politica nu este un exercițiu de îndeplinire a dorințelor, va depinde de alegători să decidă cine va ieși câștigător și cu câtă putere”, a adăugat ea.

Baerbock a fost nominalizată la funcția de cancelar de către partidul său și prezentată oficial luni de co-lider Robert Habeck în cadrul unui proces ordonat care contrastează cu diviziunile publice dintre conservatori.

Pentru a conduce un guvern de coaliție, Verzii ar putea face echipă cu social-democrații (SPD) de stânga, pe care sondajele îi arătă cu 15%, și liberalii democrați liberi (FDP), cu 9%. O altă echipă ar putea fi cu SPD și cu extrema stângă Linke. Într-un scenariu mai probabil, având în vedere cifrele actuale, Verzii s-ar putea alătura guvernului avându-i ca parteneri pe conservatorii lui Merkel.

Partidul Grünen (Verzi) a apărut în anii ’80, în urma mişcărilor sociale din anii ’60 şi ’70, şi a obţinut câteva succese electorale notabile, inclusiv în landul conservator Baden-Württemberg, unde a devansat în martie CDU, împreună cu care guvernează.

Sursă foto: Dreamstime