Potrivit Reuters, premierul Bavariei, Markus Soeder, este cel care își dorește să îi ia locul Angelei Merkel. Acesta şi-a anunţat duminică intenţia de a candida la postul de cancelar al Germaniei, având un motiv bineîntemeiat. Mai exact, potrivit sursei citate, Soeder a afirmat că va rezolva chestiunea în curând şi amiabil cu rivalul său, şeful Partidului Creştin-Democrat (CDU), Armin Laschet.

De menționat este faptul că, în ultima perioadă au crescut presiunile pentru o decizie rapidă, dacă Soeder, liderul Uniunii Social –Creştine, sau liderul CDU, Armin Laschet, ar trebui să candideze din partea alianţei de două partide, în alegerile din 26 septembrie, pentru succedarea Angelei Merkel.

”Înainte de ziua de azi am avut o conversaţie lungă cu Markus Soeder. Ne-am declarat dorinţa de a candida pentru postul de cancelar”, a declarat liderul CDU, Armin Laschet, într-o conferinţă de presă comună.

În ceea ce privește dorinețele germanilor, potrivit sursei citate, Laschet este în urma lui Soeder în sondajele de opinie. De cealaltă parte însă, ca lider al partidului CDU, acesta are sprijinul unor premieri de landuri puternici.

Totuși, odată cu apropierea alegerilor din luna septembrie, conservatorii presează pentru o decizie referitoare la candidatură, pentru a pune capăt speculaţiilor care provoacă diviziuni. În acest context, Laschet a spus că următorul pas va avea loc luni, când vor avea loc întâlniri ale comitetelor CDU şi CSU, dar nu a oferit un termen pentru o decizie.

Cine îi va lua locul Angelei Merkel 

”Dorim să câştigăm aceste alegeri în toamnă – acesta este obiectivul principal. Ne gândim acum la cea mai bună echipă”, a spus Soeder.

De cealaltă parte, presiunea creşte în CDU pentru a numi un candidat la alegerile parlamentare din 26 septembrie, la care Merkel nu se va afla în fruntea partidului său pentru prima dată în 16 ani. Laschet declara la finalul săptămânii că decizia ar trebui să fie luată destul de repede.

“Dacă iau în considerare sentimentul general din CDU, decizia ar trebui să vină destul de repede”, a declarat Laschet duminică pentru ziarul Bild am Sonntag.

În același timp, li alte personalităţi de top ale partidului au cerut o decizie rapidă.

“Suntem foarte interesaţi ca această chestiune să se rezolve rapid”, a spus Ralph Brinkhaus, liderul facţiunii parlamentare CDU.