Prăbușirea UE este iminentă, avertizează Mihail Khazin

Mihail Khazin, un apropiat de încredere al lui Vladimir Putin și analist la agenția de știri Sputnik din Rusia, consideră că prăbușirea Uniunii Europene este iminentă și ar putea fi accelerată considerabil dacă Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale din Statele Unite, de la finalul acestui an.

Khazin a exprimat aceste opinii în timpul unui interviu acordat agenției de știri belaruse Belset. Discuția a fost ulterior publicată de site-ul jutarnji.hr din Croația. Apropiatul lui Putin argumentează că o victorie a lui Donald Trump ar putea lăsa Europa izolată. Iar această situație ar putea accelera procesul de dizolvare a Uniunii Europene.

El consideră o posibilă întoarcere la un scenariu similar cu cel de după 1945, în care state precum Ungaria ar putea începe să-și revendice pretenții teritoriale, cum ar fi Transilvania din România și Transcarpatia, o regiune din Ucraina vecină. Totuși, analistul nu detaliază cum ar putea avea loc aceste revendicări din punct de vedere tehnic.

O nouă Ialta?

Potrivit lui Mihail Khazin, destrămarea Uniunii Europene va conduce la o „nouă Ialta”, care va redefini Europa, un proces de redistribuire care deja a început.

Conferința de la Ialta din 1945 a rezultat în împărțirea Europei în zone de influență. La acea vreme, estul Europei a rămas sub influența Uniunii Sovietice, care a consimțit să intre în război împotriva Japoniei după ce a obținut o serie de teritorii din Japonia și China.

Analistul spune că Europa dispune doar de 350.000-400.000 de soldați pe care îi poate mobiliza pe front. Iar în eventualitatea unui conflict cu Rusia, aceștia ar fi utilizați pentru a apăra linia de la Marea Baltică până la Munții Alpi.

„Și ce se va întâmpla cu Polonia, România și Bulgaria în acest caz?”, a întrebat el.

Ungaria a avut întotdeauna ieșire la mare, spune Viktor Orban

Mihail Khazin a amintit afirmațiile premierului maghiar Viktor Orban, potrivit cărora Ungaria a avut mereu ieșire la mare. El a spus ce ar trebui să facă Budapesta în acest sens.

„Să nu uităm că Viktor Orbán spune adesea că Ungaria a avut întotdeauna o ieșire la mare. Pentru a avea din nou una, Croația va trebui să fie lichidată.

Serbia și Ungaria o vor împărți, în momentul în care Uniunea Europeană va fi dizolvată”, a spus acesta.

Viktor Orban, Ungaria, Budapesta
Viktor Orban / SURSA FOTO: Facebook, Viktor Orban

Ungaria a avut ieșire la mare până în timpul Primului Război Mondial. Însă în acea perioadă, făcea parte din Imperiul Austro-Ungar și nu era un stat independent. Odată cu destrămarea imperiilor, națiunile care au făcut parte din aceste imperii au avut oportunitatea de a-și determina singure viitorul. În 1918, Transilvania a solicitat unirea cu România.

Comunitatea ruteană din Transcarpatia a cerut separarea de Ungaria. Astfel, regiunea a devenit parte a Ucrainei, iar apoi a Cehoslovaciei până în 1939, când a fost ocupată de Ungaria. Mai târziu, în 1944, regiunea a fost cucerită de către forțele sovietice, care au inclus-o în Republica Sovietică Ucraineană. În prezent, populația este în proporție de peste 80% ucraineană.

Mihail Khazin prezice potențiale conflicte

Mihail Khazin mai prezice posibile conflicte, precum invadarea Bosniei-Herțegovina de către Serbia. De asemenea, explorează scenarii speculative, cum ar fi preluarea Sileziei și a Gdańsk-ului de către Germania de la Polonia.

Acest tip de speculații reflectă un aspect neobișnuit al presei asociate cu regimul lui Putin, în care analiști precum Khazin se implică în proiecții care s-ar putea să nu corespundă cu realitățile geopolitice actuale, conform DailyNewsHungary.com.

Ucraina ar înceta să mai existe, Slovacia ar lua Liovul

Analistul rus mai adaugă că, într-o astfel de situație, Ucraina ar înceta să mai existe, și că Uniunea Europeană greșește atunci când afirmă că țările care sunt împotriva Rusiei vor avea o soartă mai bună. Potrivit lui, ar fi mai oportun ca Slovacia să preia regiunea Liov din Ucraina, în loc de Polonia.

Liovul a fost anterior parte a Poloniei, dar în Slovacia, Robert Fico, cunoscut pentru simpatiile sale pro-ruse, a câștigat recent alegerile. Khazin a colaborat cu Vladimir Putin în anii ’90 în timpul administrației Elțîn.