Mexic continuă procedurile împotriva infractorilor români care au făcut ravagii în țară și au furat milioane de dolari cu ajutorul unor bancomate false. Astfel, Mexicul a blocat conturile a zeci de persoane și firme care aparțineau unei rețele de infractori originară din România, implicată în jafuri de bancomate în Cancun și în alte zone turistice, potrivit El Universal.

Conturile au fost blocate în cadrul unei investigații comune a FBI al SUA și a Unității de Informații Financiare (UIF) din Mexic, supranumită „Operațiunea Caraibe”.  Potrivit presei mexicane, care citează surse din interiorul UIF, banda este condusă de Florian Tudor, supranumit și „Rechinul” (El Tiburron).

Operațiuni de 19 milioane de euro în Mexic

„Cu acordul consiliului pentru securitatea națională al Guvernului președintelui Andres Manuel Lopez Obrador, am blocat conturi ale 79 de persoane fizice și juridice aparținând de un grup infracțional al unor persoane de naționalitate română și mexicană, care s-au implicat în clonare de carduri de credit și debit în zone turistice din țară”, a anunțat șeful UIF, Santiago Nieto, pe contul său de Twitter.

UIF a anunțat că a detectat operațiuni de 462,5 de milioane de pesos (aproximativ 19 milioane de euro) și transferuri internaționale de 483 de milioane dar și emisii de cecuri sau transferuri interbancare de 4,6 milioane de pesos (aproximativ 200.000 de euro).

FBI a cerut colaborarea celor de la UIF

Din februarie 2020, FBI a cerut colaborarea celor de la UIF pentru a urmări proprietățile și tranzacțiile efectuate de Florian Tudor, presupusul șef al bandei de infractori, și asociații săi, Adrian Constantin Tiugan și Adrian Ninel Enăchescu.

Blocarea conturilor infractorilor români s-a petrecut la opt luni după ce o anchetă a făcut publice operațiunile grupului infracțional al românilor din Mexic. Cei de la UIF estimează că grupul de infractori a fost implicat în operațiuni ilicite de 240 de milioane de dolari pe an la nivel global.

Ziariștii de la El Universal mai scriu că în mijlocul investigației autorităților mexicane și americane să găsește o firmă înființată în decembrie 2013 de Adrian Constantin Tiugan. Ei mai spun și că acesta are numeroase mandate de arestare internaționale pentru că a participat la mai multe scheme de fraudă cu carduri bancare în Italia și la Vatican.

Tiugan și-ar fi înființat firma cu ajutorul unui permis de imigrație fals, furându-i identitatea lui Paul Daniel Ionete, un al infractor român implicat în trafic de droguri. În martie 2014, firma lui Tiugan a obținut un contract cu o bancă din Mexic pentru livrarea de bancomate în Yucatan și zona pacifică a Mexicului.

Organizația infracțională a românilor, cu legături pe trei continente, a prăduit între 2014 și 2019 1,2 miliarde de dolari cu ajutorul bancomatelor false amplasate în diferite orașe din Mexic. UIF a confirmat că schimbul de informații dintre agențiile mexicane și FBI a permis identificarea organizației compusă din români și mexicani cu operațiuni în Cancun, Quintana Roo, Riviera Nayarit, Los Cabos, Baja California Sur și Puerto Vallarta.