'Dincolo de resursele umane, am identificat şi suntem conştienţi de faptul că avem o problemă de infrastructură în sistemul de sănătate, care, la fel, trebuie abordată frontal. Chiar şi problema infecţiilor nosocomiale, dincolo de chestiuni legate de regulamente, de proceduri, de practici în spitale şi în unităţile de sănătate publică, trebuie să recunoaştem că avem în primul rând o problemă sistemică, o problemă de infrastructură, care, dacă nu e abordată frontal, nu vom putea rezolva nici această problemă şi nici alte probleme cu care ne confruntăm. Avem nevoie nu doar de a moderniza anumite spitale, ci şi de a reconstrui anumite spitale, lucru care nu s-a mai întâmplat de decenii în România. Am încercat să peticim ceea ce aveam cu resursele limitate, fără o abordare strategică', a spus Dacian Cioloş. 

El a adăugat că în sistemul medical e nevoie de investiţii, de bugete şi alocări multianuale, precum şi de atragerea investiţiilor private. 

'Ne propunem să venim cu o abordare strategică, cu o strategie şi cu criterii de alocare a investiţiilor şi cu o abordare multianuală a acestor investiţii. (…) Intenţionăm să folosim, sper cu succes de data asta, pentru prima dată, sistemul de finanţare public-privat, pentru a veni cu investiţii noi în spitale. (…) Sperăm ca prin acest sistem să reuşim în anii care vin să stimulăm cât mai multe construcţii noi de spitale, nu numai în oraşele mari, ci şi în oraşele mai mici', a completat Dacian Cioloş. 

El a subliniat faptul că parteneriatele de tipul public-privat nu înseamnă privatizarea sistemului medical, ci găsirea de soluţii financiare strict pentru construcţia şi administrarea clădirilor. 

Dacian Cioloş a amintit, printre altele, de construcţia celor trei spitale regionale de urgenţă, din fonduri europene, iar din resurse proprii, de construcţia unui prim spital regional de copii, la Bucureşti, prin extinderea actualului spital Marie Curie. 

Premierul Dacian Cioloş a participat, luni, la deschiderea noului an universitar, la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca.