Preţurile la medicamente vor creşte din 1 aprilie întrucât prin legea bugetului de stat cursul de schimb a fost stabilit la 4,25 lei pentru un euro, în loc de patru lei cum a fost în actul normativ din 2009, a spus, luni, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

„Această ajustare poate să aibă loc numai în limita a ceea ce se schimbă ca şi curs valutar. Politica Ministerului Sănătăţii nu vizează creşteri de preţuri, dar prin legea bugetului pe 2010 este prevăzut un curs valutar de 4,25 lei la un euro, faţă de patru lei”, a declarat pentru Mediafax ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Cel mai mult se vor scumpi medicamentele aduse din Elveţia, din cauza aprecierii francului, iar cele importate din Polonia se vor ieftini cu 11 la sută, pentru că leul s-a întărit fata de zlot. Majoritatea medicamentelor sunt importate şi plătite în euro, iar preţurile vor fi calculate la un curs de 4,25 lei, în locul celui de patru lei folosit până acum.

Vicepreşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Sorin Popescu, a declarat agenţiei MEDIAFAX că „este posbil ca în anumite cazuri să existe actualizarea la euro, acolo unde nu au intervenit preţuri mai mici şi acolo unde creşterea nu poate fi mai mare de 6 la sută”.

Majorările de preţ pentru compensate, între 10 şi 50%

Bolnavii vor plăti din aprilie mai mulţi bani pentru medicamentele compensate. Diferenţa de preţ poate oscila între 10 şi 50 la sută, opiniează producătorii.

În Catalogul Naţional al Medicamentului (CANAMED) sunt înregistrate 5.042 medicamente, toate acestea având preţurile reglementate de Ministerul Sănătăţii. Din totalul acestor produse, 3.812 sunt străine şi 1.230 româneşti.

Alte aproximativ o mie de medicamente sunt livrate fără prescripţie medicală.

Produsele româneşti s-au scumpit deja

Primul val al scumpirilor a fost înregistrat deja la unele produse românesti.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Români de Medicamente, Petre Pănculescu, a spus că nu este vorba de o creştere generală a preţurilor la medicamentele româneşti.”Vorbim de creşteri situate undeva între 5 şi 10 la sută. De exemplu, de la 1 ianuarie, preţul unui unguent românesc a crescut de la 3 lei la 7 lei, iar un anticoagulant costă 6 lei în loc de 2,9 lei”, a explicat Pănculescu.

Preţul medicamentelor româneşti a fost majorat cu acceptul Ministerului Sănătăţii, la cererea unor companii româneşti, care s-au plâns că producerea unor medicamente devine nerentabilă la preţurile practicate înainte de 1 ianuarie 2010.

SURSA:Mediafax