Măsurile fiscale urmează să fie puse în dezbatere publică

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a dezvăluit vineri seara că Ordonanța de Urgență ce conține măsurile fiscale pentru anul 2024 ar putea intra în dezbatere publică începând de luni. Acest scenariu se va întâmpla doar dacă se ajunge la un consens în coaliție. Amintim că această OUG este cunoscută și sub numele de „ordonanța trenuleț”.

După o întâlnire de lucru cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, desfășurată la Palatul Victoria, ministrul Finanțelor a declarat: „dacă se va ajunge la un consens, luni va fi pus în dezbatere publică.”

Creșterea salariilor cu 5% pentru bugetari

Cu privire la măsura ce prevede o creștere a salariilor bugetarilor cu 5% pentru anul viitor, Boloș a subliniat necesitatea prudenței în gestionarea cheltuielilor cu salariile

„Cheltuielile cu salariile sunt mari în sectorul public, și de aceea trebuie să avem prudență, fiindcă sunt cheltuieli pe care trebuie să le onorăm lună de lună și creează presiuni de rigoare pe buget,” a avertizat ministrul Finanțelor.

Aceasta a mai precizat sumele vor fi cuprinse în buget, conform modului în care se elaborează bugetul, potrivit actelor normative în vigoare, și că au obligația legală de a prevedea aceste categorii de cheltuieli în bugetul public.

Marcel Boloș, despre situația contribuției la Pilonul II

Ministrul a abordat și situația contribuției la Pilonul II de pensii.

El a explicat că, conform prevederilor legii actuale, contribuția la Pilonul II de pensii, în cuantum de 4,75%, va intra în vigoare. Ea va produce efecte pentru toți cei care au calitatea de asigurat la fondurile de pensii private.

A precizat că nu există nicio schimbare, legea își urmează cursul firesc, fiind un jalon prevăzut în PNRR, și că din acest punct de vedere lucrurile merg înainte așa cum erau.

marcel bolos
SURSA FOTO: Facebook/ Marcel Boloș

Accizele vor fi actualizate conform prevederilor Codului Fiscal

Marcel Boloș a afirmat că, conform legii, nu există o propunere din partea Guvernului de a modifica accizele. Potrivit legii existente în vigoare, actualizarea acestora cu prețul de consum este prevăzută.

A explicat că acest lucru se întâmplă în mod regulat. Conform articolului 342 din Codul Fiscal, accizele vor fi actualizate cu prețul de consum începând cu 1 ianuarie.

De altfel, acesta a mai spus că anul 2024 va fi anul Educației.

În cursul anului viitor se va propune un buget record și o creștere de 61% pentru acest domeniu.