Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a abordat zvonurile privind amânarea creșterii contribuției la Pilonul II de pensii. Oficialul a subliniat că nu vor exista întârzieri în acest proces și a dat asigurări cetățenilor că guvernul rămâne ferm în deciziile sale.

Declarația sa vine ca un răspuns la numeroasele speculații care circulau în spațiul public.

Ministrul Finanțelor, clarificări legate de Pilonul II de pensii

Ministrul a reafirmat și necesitatea de a menține sustenabilitatea deficitului fiscal. Echipa Ministerului Finanțelor analizează diferite opțiuni și calculează impactul deciziilor în contextul coaliției de guvernare, a precizat Boloș.

„Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii. Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculaţii şi pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculaţii şi zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu”, a subliniat ministrul Finanţelor.

Problema sustenabilității deficitului rămâne deschisă și implică identificarea unor soluții care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară, a punctat acesta.

„Echipa MF analizează cu atenţie diferitele opţiuni care sunt prezentate la nivelul coaliţiei de guvernare şi calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliţie. Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituţiei noastre va respecta transparent toate etapele de elaborare, avizare şi aprobare”, a mai arătat Boloş.

Reacția ministrului Finanțelor vine după apelul organizațiilor Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) și Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) către Guvern pentru a nu amâna majorarea contribuției la Pilonul II.

Pilonul II de pensii, cu o istorie de 16 ani în România și gestionând aproape 25 de miliarde de euro pentru peste 8 milioane de români, reprezintă un pilon vital al sistemului de pensii.

„Șopârle” politice nu vor afecta Pilonul II

De asemenea, deputatul PNL, Florin Roman, a subliniat angajamentul liberalilor pentru a proteja Pilonul II de pensii. El a spus că PNL are o poziție fermă în acest sens și e împotriva oricăror „șopârle” politice care ar putea afecta acest segment.

El a precizat că „Pilonul II a fost introdus într-o guvernare a PNL tocmai pentru ca nu ne doream ca tinerii de atunci, generația activă de azi, să stea cu mâna întinsă la mila guvernelor de stânga, pentru ca socialiștii ar da orice să ducă acești bani în deficitul din pilonul I sau în ajutoare sociale”.

Florin Roman, a punctat că face aceste precizări „pentru a elimina suspiciunile transmise pe „surse”, chiar de PSD, către presa economică.

„Cu PNL la guvernare, niciodată șopârlele gândite de PSD nu vor afecta Pilonul 2!”, a conchis acesta.