Nou-născuții, viitoarele mame și femeile care au nevoie de analize, diagnostic și tratament într-o clinică de obstetrică-ginecologie primesc îngrijire medicală în condiții de siguranță și în timpul pandemiei de coronavirus, a anunţat primarul Capitalei, Gabriela Firea, într-o postare pe Facebook.

https://www.facebook.com/gabifirea/posts/3107579305971522

Edilul a vizitat Maternitatea Dr.Panait Sârbu (Giulești), aflată în subordinea Primăriei Capitalei, prin Administrația Spitalelor.

„În această perioadă, multe dintre viitoarele mame sunt îngrijorate, le este teamă să ajungă la maternitate din cauza pandemiei de coronavirus. Vreau să le transmit un mesaj clar tuturor doamnelor însărcinate: Primăria Capitalei, prin ASSMB, a luat în această perioadă toate măsurile speciale de protecție, pentru că în actualele condiții restrictive, impuse de pandemie, prioritatea zero o reprezintă siguranța gravidelor și a nou-născuților. La Maternitatea Giulești, la fel ca și în celelalte trei maternități administrate de Primăria Capitalei (Filantropia, Cantacuzino și Malaxa), s-au luat măsuri speciale de protecție a mamelor, nou-născuților și personalului medical”, spus Firea.

Schimbarea modalităţii de acces în spitale

Astfel, personalul medical, mămicile sau viitoarele mămici internate au echipament de protecție adecvat, halate de unică folosință, mănuși, măști, botoși etc. De altfel, Firea spune că numai la Maternitatea Giulești, în condițiile pandemiei și ale stării de urgență, în ultima lună, s-au născut 273 de copii, iar în total, în maternitățile Primăriei Capitalei s-au născut, în ultima lună, 924 de copii.

Managerul Maternității Panait Sîrbu, dr. Marcel Moisa, a explicat că modalitatea de acces în spitale s-a schimbat. El a adăugat că, pe lângă nașteri, la acest spital sunt tratate, în continuare, urgențele medicale.

„S-a schimbat modalitatea de acces în spitale, s-au instituit puncte de triaj epidemiologic care vizează toate pacientele care se adresează maternității. Zilnic se realizează triajul personalului medical, care a fost instruit în legătură cu purtarea echipamentului de protecție iar, pentru eventualele cazuri de persoane suspecte sau infectate, în conformitate cu prevederile legale, s-au creat circuite funcționale noi, autorizate de Direcția de Sănătate Publică, personalul medical fiind instruit în legătură cu normele speciale de echipare”, a spus dr. Moisa.

De asemenea, in cazul în care la maternitate se prezintă, în regim de urgență medicală, o pacientă infectată, toate maternitățile Primăriei Capitalei au activat „Planul alb”, care presupune măsuri speciale: internarea la izolator si, dupa stabilizare, transferul către o altă maternitate desemnată pentru preluarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

Cursuri gratuite pentru viitorii parinti

Primăria Capitalei și ASSMB s-au mobilizat exemplar, chiar și în această perioadă de restricții, și acordă o atenție deosebită nevoilor viitorilor părinți, organizând on-line, pe Facebook, cursurile gratuite de puericultură din ciclul „Școala părinților”.

Eficiența și necesitatea acestei inițiative este dovedită de numărul mare de participanți, viitori părinți, cursurile online adunând peste 27.000 de vizualizări. De menționat ca 100 de tați care au urmărit aceste cursuri au obținut deja certificate de puericultură.