PSD vrea să dea vouchere în valoare de 10 lei pentru fiecare elev care are o zi cu prezență integrală. Această măsură face parte dintr-un set de „măsuri prioritare pentru semestrul al II-lea” care a fost publicat de către social democrați pe pagina lor oficială. Printre aceste măsuri se numără și câteva care vizează Educația, informează edupedu.

Măsura 12, așa cum este enumerată în Raportul de Guvernare al PSD, prevede „Vouchere de 10 lei/elev pentru fiecare zi de școală cu prezența integrală”. „Plata se va face la începutul lunii următoare. În anul școlar 2019-2020, voucherele vor fi acordate elevilor din ciclul primar, iar începand cu anul școlar 2020-2021 și celor din învățământul gimnazial”.

Dacă se va pune în aplicare, atunci un elev care frecventează toate orele lunar, în toate cele aproximativ 20 de zile de școală, ar urma să primească 200 de lei în luna următoare. Cei care au lipsit o jumătate de lună, chiulind 10 zile din cele 20, deci două săptămâni de școală, vor primi doar 100 de lei luna viitoare.

În învățământul primar și gimnazial sunt 1.653.688 elevi, iar în învățământul liceal sunt 629.755 de elevi, potrivit Institutului Național de Statistică.  Dacă ar fi să primească toți câte 200 de lei pe lună, efortul bugetar ar fi 456.688.600 pe lună, adică peste 3 miliarde de lei pentru cele circa 7 luni de școală dintr-un an calendaristic.

În același raport, apare și eliminarea impozitului pentru veniturile mai mici de 2.000 de lei obtinute de familiile cu copii.

Măsura 26 prevede programul „Digitalizarea învățământului românesc”, cu dotarea claselor cu table și tablete, digitalizarea manualelor și realizarea de laboratoare digitale pentru științe. Iar la măsura nr 27 „programul infrastructura educațională”, care prevede grupuri sanitare în toate școlile, obținerea autorizației de funcționare pentru toate școlile.

Prezentările au apărut inițial pe pagina de Facebook a lui Cristian Socol, profesor la ASE, economist cu vederi de stânga, în trecut consilier al premierului Victor Ponta și cunoscut drept unul dintre artizanii programului economic al PSD (sursa). Socol a făcut parte și dintr-un comitet care ar fi trebuit să schimbe legea Educației – potrivit unui comunicat al ministerului din 2018.