Organizatorii cer autorităţilor transport durabil, spaţii verzi şi monitorizarea adecvată a calităţii aerului. Marşul ”Aer curat, nu plămân intoxicat!” este organizat de mişcarea Fridays For Future România, împreună cu Climate Strike România, care cer Primăriei Capitalei şi Ministerului Mediului să acţioneze urgent pentru a reduce poluarea aerului din oraşe. Aceştia solicită autorităţilor transportul durabil (flotă de autobuze 100% electrice, piste de biciclete şi dezvoltarea infrastructurii pentru pietoni), spaţii verzi şi monitorizarea adecvată a calităţii aerului.

“În timp ce autoritățile responsabile par incapabile să gestioneze implementarea unor măsuri eficiente, păstrându-și acțiunile la nivelul declarațiilor pompoase, locuitorii își pun zilnic sănătatea în pericol pe fondul creșterii alarmante a poluării aerului. Iași, Cluj-Napoca, Brașov și București se află în topul celor mai poluate orașe din țară, iar asta nu de ieri, de azi. Bucureștiul se află pe locul 13 dintre cele 14 capitale europene analizate în cel mai recent raport Greenpeace privind mobilitatea durabilă şi calitatea aerului”, este avertismentul lansat pe pagina organizatorilor protestului.

“Promisiunile nu ne fac mai sănătoşi!”

“Avem nevoie de măsuri care să îmbunătăţească rapid calitatea aerului pe care îl respirăm. Promisiunile nu ne fac mai sănătoşi. Studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii dovedesc faptul că poluarea este responsabilă nu doar pentru boli pulmonare, ci şi pentru accidente vasculare cerebrale şi boli cardiace. Avem dreptul la un viitor sănătos, ne dorim să creştem într-un mediu curat, în momentul ăsta ne este teamă să ieşim pe stradă şi privim spre viitor cu multă incertitudine”, a declarat Mădălina Scarlat, membră Fridays For Future România, potrivit News.ro.

Conform organizatorilor, Bucureşti, Braşov şi Iaşi sunt deja sub monitorizarea Comisiei Europene, pentru că planurile de măsuri împotriva poluării nu au fost respectate, iar poluarea depăşeşte constant normele europene. Marşul va începe la ora 17.00, de la Piaţa Unirii şi se va desfăşura pe Bulevardul Unirii, până la Ministerul Mediului. Marşul este susţinut de WWF România, Comunitatea Declic, Corupţia Ucide şi Eşti din Sectorul 5, dacă.