Consultantul pentru coronavirus al Casei Albe, dr. Antoni Fauci, a afirmat miercuri, în Congresul american, că ”va dura ceva timp pentru ca vaccinurile pentru Covid-19 aprobate de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente să devină disponibile, din cauza testelor clinice riguroase necesare” pentru dezvoltarea unui vaccin sigur şi eficace.

Medicul a adăugat însă că există ”un optimism în creştere” legat de faptul că cercetătorii vor descoperi unul sau mai multe vaccinuri sigure şi eficace până la sfârşitul anului şi începutul anului 2021.

Sunt necesare 700 de milioane de doze până în aprilie

Iar Statele Unite vor avea suficiente doze de vaccin până în aprilie, a explicat Fauci, conform presei internaționale, citată de news.ro.

Preşedintele american Donald Trump a insistat că Statele Unite ar putea un vaccin sigur şi eficace până la sfârşitul lunii octombrie şi că vor avea suficiente doze pentru vaccinarea tuturor americanilor până în aprilie.

Comentariile preşedintelui au contrazis afirmaţiile oficialilor din domeniul sănătăţii şi au provocat îngrijorări procesul de aprobare a vaccinurilor va fi influenţa de politică şi nu de ştiinţă.

Miercuri, Fauci a prezentat un termen similar pentru momentul în care dozele de vaccin vor fi disponibile pentru toţi americanii, afirmând că dozele de vaccin vor fi distribuite în următoarele luni şi că Statele Unite ar trebui să aibă 700 de milioane de doze până în aprilie.

Un al cincilea vaccin

”În noiembrie vor fi probabil 50 de milioane de doze disponibile. Până în decembrie poate alte peste 100 de milioane. Apoi vom intra în ianuarie şi februarie. Până în aprilie, vom ajunge la un total de circa 700 de milioane”, a afirmat Fauci într-o audiere într-o subcomisie a Senatului.

În remarci pregătite pentru audiere, Fauci a făcut referire la vaccinurile dezvoltate de companiile Moderna, Pfizer, AstraZeneca şi Johnson&Johnson, care au beneficat de sprijin federal prin intermediul programului Operation Warp Speed şi care au început studii clinice finale.

Fauci a spus că un al cincilea vaccin, dezvoltat de compania Novovax, va intra în studiu clinic final în octombrie.

Directorul Centrului pentru Controlul şi prevenţia Bolilor, dr. Robert Redfield, a afirmat într-o audiere în Senat de săptămâna trecută că se aşteaptă ca vaccinările să înceapă în noiembrie sau decembrie şi că va dura între ”şase şi nouă luni” ca întreaga populaţie americană să fie vaccinată.

Statele Unite îşi vor putea relua viaţa normală din trimestrul al treilea al anului viitor, potrivit acestuia.