Siria a reacţionat miercuri după ce preşedintele american Donald Trump a mărturisit în ajun că a luat în calcul ‘eliminarea’ liderului sirian Bashar al-Assad, calificând SUA drept un stat ‘huligan şi infractor’.

Trump a afirmat marţi că a luat în considerare ‘eliminarea’ lui Al-Assad în 2017, dar Jim Mattis, şeful Pentagonului, de la acea vreme s-a opus.

”Un stat huligan şi infractor”

‘Declaraţiile şefului administraţiei americane arată clar nivelul practicilor politice nesăbuite’ ale SUA, a indicat miercuri Ministerul de Externe sirian, citat de agenţia de presă locală Sana.

‘Mărturisirea lui (Donald) Trump confirmă că administraţia americană reprezintă un stat huligan şi infractor, care foloseşte aceleaşi metode ca organizaţiile teroriste, cu ucideri şi lichidări’, adaugă ministerul.

Trump a declarat marţi la postul de televiziune Fox News că ar fi ‘preferat să-l elimine’ pe Al-Assad, asigurând că el a ‘vegheat ca acest lucru să fie planificat’, după atacul chimic din aprilie 2017, atribuit regimului sirian.

Trump se contrazice

„Mattis nu a dorit să o facă. Mattis era un general foarte supraapreciat şi m-am despărţit de el’, a adăugat preşedintele american.

În septembrie 2018, Donald Trump afirmase contrariul, declarând că nu a discutat niciodată cu şeful Pentagonului eventuala asasinare a preşedintelui Al-Assad.

Conflictul din Siria, care s-a declanşat după represiunea manifestaţiilor prodemocraţie s-a complicat cu anii, implicând mai multe puteri străine şi grupări armate. Războiul s-a soldat cu peste 380.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate până în prezent.

Datorită sprijinului militar al Rusiei şi Iranului, aliaţii săi fideli, regimul sirian controlează în prezent peste două treimi din teritoriul ţării, după numeroase victorii împotriva rebelilor şi jihadiştilor.

Întărirea cooperării economice dintre Siria și Rusia

Săptămâna trecută, preşedintele sirian Bashar al-Assad a primit la Damasc, o delegaţie de rang înalt din Rusia, pentru a discuta despre cooperarea economică între cei doi aliaţi, în scopul atenuării impactului sancţiunilor impuse de Occident regimului sirian.

Delegaţia a avut o întâlnire cu Assad, care a subliniat hotărârea guvernului său de a continua cooperarea cu aliatul rus, pentru a pune în aplicare acordurile bilaterale şi a asigura „succesul investiţiilor ruse în Siria”, a anunţat preşedinţia siriană.

Participanţii au evocat posibilitatea unor noi acorduri „în interesul celor două ţări şi care ar permite atenuarea consecinţelor sancţiunilor” împotriva Siriei, a adăugat preşedinţia siriană.