Valoarea acţiunilor unei serii de nume mari europene din sectorul farmaceutic s-a depreciat luni pe bursă, după ce preşedintele american Donald Trump a semnat un decret vizând ieftinirea anumitor medicamente în Statele Unite.

Astfel, indicele european Stoxx din sector a pierdut 0,43% către ora 9.40 GMT (12.40, ora României), însă indicele Stoxx 600 a rămas neschimbat.

Big Pharma denunță inițiativa

Între companiile mari incluse în indice, acţiunile GlaxoSmithKline s-au depreciat cu 0,93%, ale Sanofi cu 0,75%, ale Roche cu 0,38%, iar ale Bayer cu 0,52%.

Decretul semnat duminică de către Trump, cu 50 de zile înaintea alegerilor prezidenţiale, lărgeşte la o serie de medicamente prescrise cu reţetă aplicarea clauzei ”naţiunii celei mai favorizate”, aplicată începând din iulie altor categorii, arată news.ro.

Această clauză permite alinierea preţului de vânzare cu cel mai mic preţ din marile ţări industrializate.

Textul ocoleşte interdicţia impusă Medicare – un program federal de asigurare de sănătate a persoanelor în vârstă, de a negocia preţul pe care le plăteşte laboratoarelor.

Principala federaţie americană din sectorul farmaceutic – „Pharmaceutical Research and Manufacturers of America” – a denunţat această iniţiativă a Casei Albe, evocând ”un atac iresponsabil asupa întreprinderilor care muncesc zi şi noapte pentru a lupta împotriva covid-19”.

Trump recuperează teren în fața lui Biden

Potrivit unor analişti financiari, sectorul farmaceutic mondial realizează peste 60% din profit numai pe piaţa americană.

În context, trebuie precizat că Joe Biden, candidatul democrat în scrutinul prezidenţial din SUA, menţine avansul în sondajele de opinie, inclusiv în state decisive din punct de vedere electoral, dar popularitatea preşedintelui Donald Trump este în creștere.

În statele decisive din punct de vedere electoral, alegătorii par să aibă opinii mai bune despre politicile lui Donald Trump, inclusiv despre modul în care preşedintele gestionează pandemia.

Opiniile favorabile despre starea economiei SUA sunt în creştere, dar Donald Trump rămâne sub pragul majorităţii la acest capitol, starea de nemulţumire fiind peste 50%.