Mai precis, președintele american Donald Trump a reiterat ideea potrivit căreia ar vrea să petreacă trei mandate la Casa Albă. Nu este prima oară când președintele Statelor Unite ale Americii face astfel de declarații, notează Business Insider.

Acum doi ani, liderul de la Casa Albă l-a lăudat pe omologul său chinez, Xi Jinping, după ce acesta a abolit limitele mandatelor.

“Acum este președinte pe viață. Președinte pe viață. Nu, chiar este minunat”, a declarat Trump în martie 2018. ”Și uite, a reușit să facă asta. Cred că este minunat. Poate că va trebui să dăm și noi o lovitură ca asta cândva”, erau declarațiile lui Donald Trump de acum doi ani.

Din păcate pentru Donald Trump, un al treilea mandat ar fi imposibil având în vedere Constituția Statelor Unite ale Americii care prevede, în cel de-al 22-lea amendament, că un președinte nu poate îndeplini mai mult de două mandate.

Înainte de ratificare acestui amendament în anul 1951,  președintele american Franklin Roosvlet a fost ales în funcție timp de 4 mandate. Mai precis, a ocupat funcția de președinte timp de 12 ani.

Ce a mai declarat Donald Trump

Donald Trump a sugerat sâmbătă în Nevada încă o dată interesul de a îndeplini trei mandate în funcția de președinte, susținând că „probabil avea dreptul” la încă patru ani după un ipotetic al doilea mandat.

″Și peste 52 de zile de acum vom câștiga Nevada și vom câștiga încă patru ani în Casa Albă”, a declarat Trump sâmbătă unei mulțimi de susținători.

″Și după aceea, vom negocia, nu? Pentru că probabil suntem – pe baza felului în care am fost tratați – probabil că avem dreptul la încă patru după aceea”, a completat Trump.

În august, la un miting din Oshkosh- Wisconsin, președintele a sugerat în mod similar că i se datorează un al treilea mandat prezidențial.

“Vom câștiga încă patru ani”, a declarat Trump luna trecută. ”Și după aceea, vom merge încă patru ani, pentru că au spionat campania mea. Ar trebui să avem o refacere de patru ani”.