Potrivit La Libre, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat la finalul săptămânii trecute că Bahrain și Israel își vor normaliza relațiile, la o lună după acordul istoric dintre Emiratele Arabe Unite și statul evreu.

„Un alt progres istoric astăzi!”, a postat pe Twitter locatarul de la Casa Albă.

„Cei doi mari prieteni ai noștri Israel și Bahrain au încheiat un Acord de Pace”, a adăugat el.

Într-un comunicat comun între Statele Unite, Israel și Bahrain, liderii celor trei țări anunță stabilirea unor relații diplomatice între Israel și Regatul Bahrain.

Normalizarea relațiilor dintre Israel și aliații Statelor Unite din Orientul Mijlociu, inclusiv monarhiile bogate din Golf, este un obiectiv cheie al strategiei regionale a domnului Trump de a conține Iranul, un dușman intim al Washingtonului și al statului evreu.

Ostilitate față de Teheran

Bahrain și Israel împărtășesc aceeași ostilitate față de Teheran, pe care Manama îl acuză că instrumentalizează comunitatea șiită din Bahrain împotriva dinastiei sunnite aflate la putere.

În timpul unei vizite a şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo la Manama, la sfârșitul lunii august, regele Bahrainului a reafirmat că țara sa susține crearea unui stat palestinian, părând să respingă implicit apelul Washingtonului de a stabili rapid relații cu Israel.

Declarația comună difuzată de Casa Albă precizează că Bahrainul se va alătura unei ceremonii de semnare programată marți la Casa Albă în prezența prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu.