Stabilirea de relaţii diplomatice între Israel şi aliaţii SUA din Orientul Mijlociu, printre care şi bogatele monarhii din Golf, este un obiectiv al strategiei regionale a lui Donald Trump pentru a izola Iranul, duşman jurat al Washingtonului şi al statului evreu.

Acest acord face din EAU a treia ţară arabă care stabileşte relaţii diplomatice cu Israelul, după tratatele de pace încheiate de Egipt (1979) şi Iordania (1994).

În cadrul acordului, anunţat la Casa Albă pe 13 august după 18 luni de discuţii, statul din Golf a fost de acord să normalizeze relaţiile cu Israel, iar autorităţile de la Tel Aviv au fost de acord să suspende temporar planurile de anexare a unei porţiuni din Cisiordania.

Oficialul de la Casa Albă a mai declarat, sub acoperirea anonimatului, că premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul de externe al EAU, şeicul Abdullah bin Zayed al-Nahyan, vor conduce cele două delegaţii la ceremonie.

Moment istoric

La finalul lunii august, avionul El Al a adus în Emirare o delegație formată din oficiali israelieni și americani, printre care și ginerele lui Donald Trump, Jared Kushner, și consilierul de securitate națională a Israelului Meir Ben-Shabbat.

Zborul a primit permisiune să traverseze spațiul aerian al Arabiei Saudite, blocat în mod normal traficului aerian israelian.

Emiratele Arabe Unite a devenit a treia țară arabă din Orientul Mijlociu care a recunoscut Israelul, de la fondarea sa, în 1948.

Toate aceste evenimente au loc după un acord-surpriză de normalizare a relațiilor, intermediat de SUA, făcut public în 13 august.

Avionul care a făcut zborul LY971 – numerotat astfel pentru a reprezenta codul telefonic internațional al Emiratelor Arabe – are scrs pe el cuvântul „pace” în engleză, arabă și ebraică.

A fost nevoie de mai mult de 70 de ani pentru a se ajung la acest zbor de 3 ore, care marchează o nouă cotitură în relațiile dintre Israel și lumea arabă.