Ilarion Ciobanu, actorul generației de aur

Ilarion Ciobanu, un actor român remarcabil, s-a dedicat în exclusivitate cinematografiei. A trecut în eternitate acum 15 ani, iar cenușa sa a fost lăsată să se odihnească în Marea Neagră. Născut în 28 octombrie 1931, în Ciucur, o localitate din prezentul Republicii Moldova, Ciobanu a fost unicul actor român care a ales să rămână fidel ecranului.

Călătoria sa a început într-o prăvălie la vârsta de 12 ani și a inclus o varietate de meserii, de la hamal și tractorist la tâmplar, șofer și marinar.

„Am trăit ca pasărea cerului – portul e un părinte mare şi generos care dă de mâncare la toate păsările. La 12 ani am intrat băiat la prăvălie, după care am urmat lunga caravană de meserii: hamal, ţăran cu sapa, tractorist, miner, săpător, tâmplar, şofer, marinar, pescar şi altele”, spunea el.

Ilarion Ciobanu
Ilarion Ciobanu (SURSA FOTO: captură de ecran YouTube)

Cu toate că visul său de copil era să devină marinar, a devenit actor. În anul 1989, a scris și-o carte de proză-scurtă intitulată „Un far la pensie”.

Un far la pensie
SURSA FOTO: Printre Cărți

Deși a început studiile la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, pasiunea lui nu s-a orientat spre teatru. A renunțat la studii superioare. Totuși, a avut roluri de marcă în numeroase filme. Printre acestea se numără „Columna”, „Toate pânzele sus”, „Ardelenii” (Profetul, aurul și ardelenii / Prunctul, petrol și ardelenii / Artista, dolarii și ardelenii), „Mihai Viteazul”, „Răscoala”, „Nemuritorii”. De obicei, personajul interpretat de Ilarion Ciobanu era eroul secundar, dar era profund apreciat de public pentru forța, curajul și integritatea sa.

A murit din cauza cancerului esofagian

A murit la 7 septembrie 2008, după o luptă împotriva cancerului esofagian. În conformitate cu dorința sa de a fi aproape de mare, familia a decis să-i îndeplinească ultima dorință, împrăștiindu-i cenușa în Marea Neagră.

„Tatăl meu a iubit marea ca un copil. Acolo şi-a petrecut adolescenţa şi era foarte ataşat de ea. Din păcate pentru el, din cauza unei interdicţii medicale, în ultimii 25 de ani ai vieţii nu a mai avut voie să meargă pe litoral.

Şi-ar fi dorit să se întoarcă acolo şi îi vom îndeplini dorinţa: îi vom arunca cenuşa în mare”, a declarat atunci fiul lui.